avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abateri Disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abateri Disciplinare

Buna ziua,

1. Termenul de 30 zile in care se aplica sanctiunea disciplinara este de la data luarii la cunostinta a referatului de sesizare sau a raportului de propunere dupa finalizarea cercetarii ?

2. Concedierea disciplinara se poate face pentru o singura abatere sau se face pentru 3 abateri de acelasi fel ?

3. Imi puteti da un model de proces verbal pentru propunere sanctiune de catre comisia disciplinara ?

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 15 Martie 2017
1. "In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.” (Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara conform dispozitiilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, respectiv momentul de la care incepe sa curga acest termen.)

2. Concedierea se poate dispune si pentru o singura abatere disciplinara.

3. Model Proces-verbal desfasurare cercetare disciplinara prealabila
[ link extern ]
Multumesc frumos pentru raspuns.

Mai am o intrebare cu privire la acest subiect .

Daca trimit convocarea catre angajat cu confirmare de primire iar angajatul refuza sa primeasca plicul sau la adresa nu este nimeni sa semneze, de cate ori trebuie sa trimit convocarea sau cum pot face sa ii incetez contractul?
In practica, am intalnit angajatori care trimit de doua ori convocarea in astfel de situatii.
Ce se intampla daca angajatul apare cu concediu medical pe perioada absentata nemotivat - dupa emiterea deciziei de incetare a c.i.m, desi nu a fost gasit acasa de curier, nici nu a raspuns la telefon, nici nu s-a putut lua legatura cu el? Instanta poate obliga angajatorul sa revoce decizia de concediere?
Instanta poate anula decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara care dureaza de doua luni aida33 aida33 Angajatorul ia cunostinta de o posibila abatere disciplinara , in baza unei sesizari inregistrate in 06.08.108, , emite decizia de convocare a comisiei de ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)
Abateri disciplinare mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Cum putem da afara un salariat care are un comportament neadecvat in cadrul societatii? Ce documentatie trebuie sa avem pusa la punct ca sa nu ... (vezi toată discuția)