grosuanatolie a scris:
Nu vreau sa va dezamagesc, dar acul de bord arata viteza gresit doar daca aveti alte cauciucuri, decat cele prevazute in cartea masinii. Cauciucurile neconforme pot arata in minus sau in plus, in dependenta de marimea lor. Dimpotriva GPS arata eronat viteza- dupa modul in care calculeaza viteza )))).
Va spun din propria experienta- daca judecatorul vede foto/video cu masina dvs, cu viteza depasita, da castig de cauza politiei.
Ar trebui sa fie niste greseli grave, care sa duca la anularea procesului verbal, gen lipsa semnaturii agentului, lipsa certificare metrologica. In ceea ce ma indoiesc.
In rest, indiferent de ce argumente invocati, nu se vor lua in seama. Marja de eroare, viteza comunicata prin statie, sunt vorbe goale.
Am sa va dezamagesc eu, dar numai un pic, GPS-ul calculeaza foarte bine viteza, sistemul acesta exista incorporat si pe radarele politiei, pentru calculul vitezei masinii de politie in miscare, atunci cind radarul este pe modul "in mers"(pentru calculul vitezei tintei se scade din viteza depistata, cea a masinii de politie - ce afiseaza radarul este tocmai rezultatul diferentei). Si da, este adevarat ca acul de bord arata ceva mai mult (e o alta metoda de preventie, tehnica, din constructia masinii) atunci cind sunt folosite cauciucurile permise de certificatul de inmatriculare.
In rest,va dau dreptate, in ceea ce priveste cum va considera judecatorul, sansele sunt slabe, daca filmul va arata ca la un moment dat masina respectiva, cu numarul perfect vizibil este incadrata doar ea timp de citeva secunde, cu viteza de 86 km/h. Judecatorii nu au cunostinte tehnice, trebuie cautat un argument juridic. Am incercat si eu sa argumentez ca detectorul radarului emite un semnal sub forma unui con cu 13 grade unghi la virf si ca la 500 m acopera suprafata unui cerc cu raza de 57 de metri, prin urmare sunt multe tinte in vizorul sau si ca doua masini relativ alaturate sunt exact in aceeasi situatie din punct de vedere tehnic. I-am aratat ca masina mea, incadrata doar ea, arata o viteza perfect regulamentara. Se uita la mine precum amerindienii la conchistadori si a scris prostii in hotarire. Norocul meu ca politistul a gresit cit casa.
Insa, daca din film reiese ca alta masina din fata sa a fost surprinsa cu acea viteza si imediat cum iese aia din cadru vine alta masina din spate in mai putin de o secunda,pe film apare fals ca cea de-a doua masina este vinovata.
Cine are ocazia sa vada o astfel de inregistrare, va fi surprins sa vada ca dupa ce un obiectiv (masina) apare intr-un cadru cu o anumita viteza si in cadrele urmatoare nu apare decit cimp gol, radarul indica in continuare ca acel "peisaj" circula cu "viteza neregulamentara" :-). Asta se intimpla vreo secunda, doua. Se cheama latenta de procesare, pentru ca viteza afisata de radar nu e instantaneu masurata, ci e rezultatul unui sir de calcule si procesari. Din pacate asta nu apare in nici o lege :-) .