Buna ziua.Am si eu o nelamurire si anume: socrii mei au decedat, a ramas un apartament dupa ei.Sotia mea mai are 2 frati si o sora plecati din tara.Doi dintre ei ne-au facut procura ca nu au nici o pretentie la apartament dar la ambasada le au spus ca nu pot face procura ca sa-i cedeze sotiei mele partile lor, doar procura ca nu au pretentie la apartament.Noi am deschis actiune in instanta privind succesiunea, l-am chemat in judecata pe fratele care nu doreste sa renunte la succesiune, cel carevrea parte.Nelamurirea mea este daca sotia mea va trebuii sa-i dea parte pe 25% din apartament sau pe 50% daca ceilalti au renuntat.Avocatul ne-a spus ca noua o sa ne revina 75% daca ceilalti 2 au renuntat, sper sa fie asa.Noi avem toate actele de la apartament, principalele imbunatatiri sunt facturate pe numele nostru, noi i-am ingropat , am o gramada de facturi platite la acel apartament.Va multumesc si astept raspuns.
Buna ziua,
Ma indoiesc sa va fi spus avocatul ca dumneavoastra aveti 75% pentru ca ceilalti au renuntat in favoarea dumneavoastra. Ar insemna ca nu cunoaste prevederile art. 1121 cod civil.
Efectele renunţării
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.
Ambasada a procedat corect avand in vedere ca NU EXISTA notiunea de renuntare in favoarea cuiva.
La impartirea bunului cei doi frati (sotia dumneavoastra si fratele care nu este renuntator) vor primi cote egale de 50%.
Daca mai sunt in termen, cei doi frati renuntatori pot solicita revocarea renuntarii conform art. 1123 C.P. si dupa dezbaterea succesiunii sa doneze partile lor sotiei dumneavoastra.
Trebuie analizate actele.
Vorbiți cu avocatul care are actele.
Renunțarea nu se face prin procura și dacă e procura înseamnă că nu a renunțat ci e reprezentare.
De aceea trebuie văzute actele ca sa fiți lămurit.
1. Cand o persoana are pretentii la o mostenire, vrea sa ramana mostenitor, vrea sa isi ia dreptul, atunci lasa o procura prin care imputerniceste o persoana sa il/o reprezinte la notar, la dezbaterea succesiunii.
2. Daca o persoana nu vrea absolut nimic din acea mostenire, da o declaratie de renuntare la mostenire.
Deci...nu exista procura de renuntare
Ori au lasat procura (si isi iau cota din mostenirea parintilor), ori au renuntat (si ies din calcul).
Cititi documentele trimise de la fratii sotiei. Cititi titlu. Se numesc DECLARATIE, nu procura.
3. Nu exista renuntare in favoarea cuiva. Cand se renunta, se renunta pur si simplu, fara in favoarea, fara conditii, fara bani, fara nimic. Renunta si atat.
Partea celor care renunta se va imparti in mod egal intre ceilalti mostenitori.
bine, am inteles.Mai am o intrebare: daca eu ii actionez in judecata, deschid succsiunea, a trecut un an de la moartea soacrei mele , si ceilalti 3 frati nu se prezinta la judecatorie, ei toti sunt in Grecia dar au domiciliul in Romania, lor o sa li se dea parte din apartament sau nu?
Nu prezenta le da dreptul la mostenire ci legea.
Tot legea va da și dvs. dreptul de a va judeca și de a încerca să obțineți lceea ce aveți dreptul și sa obțineți ceea ce legea va recunoaște.
Dacă tot va judecați aveți dreptul de a încerca să înlăturați de la mostenire pe ceilalți moștenitori. Legea poate fi folosita în fel și chip dar trebuie sa știți sa o folosiți.
Pentru a va putea lamuri e necesar sa se analizeze absolut tot înainte de a deschide un proces și nu ulterior când va fi prea târziu.
Succesiune
P_Iulia
Buna ziua!
In anul 2012 a murit bunicul meu, lasand in urma un teren de 5000 mp si o alta bucata de pamant agricol in alta parte. Terenurile respective sunt ... (vezi toată discuția)