avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... datorii de 3 ani. sa le platesc?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

datorii de 3 ani. sa le platesc?

Buna ziua!
Am si eu o problema. Zilele trecute mi-a venit o notificare de la un fost furnizor cum ca nu am achitat 2 facturi intocmite in luna februarie 2006. Intr-adevar, nu le-am achitat, dar vreau sa intreb daca sa le achit. Am inteles ca datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu. Este adevarat? Daca nu le platesc, si ma vor da in judecata, au castig de cauza? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ELLABV , utilizator 16:26, 8 Decembrie 2009
Intradevar sunt prescrise, si in fata unei instante nu pot avea nici un castig de cauza daca dvs veti ridica exceptia tardivitatii actiunii acestora prin intervenirea prescriptiei.
am si eu (societate comerciala)o factura de la un furnizor din 08.11.2006, scadenta in 30.11.2006.
au trecut cei 3 ani. nu stiu exact procedura de prescriere a datoriei in sensul ca:
nu stiu daca trebuie sa-l instiintez pe furnizor de aceasta prescriere. daca da cum va arata aceasta instiintare.
si apoi in contabilitate voi face 401 la 758 in data de 30.11.2009? sau cand imi va raspunde la instiintare

va multumesc anticipat!
- a se vedea in contractul partilor, contract care este legea partilor si-n baza caruia se factureaza si tot aici ar trabui sa existe si modalitatea de notificare a partilor. Dra sa nu uitam ca societatile comerciale aveau datoria la la inchiderea exercitiului financiar - sa faca inventarierea conform ORDIN-ului nr. 1753/2004 - la care daca se facea extrasul de cont si se trimitea chiar daca nu era primita confirmarea se considera acceptare tacita - doar prin confirmarea scrisorii recomandate. Dar incepand din acest an ordinul a fost abrogat prin ordinul 2861/09.10.2009 - nu se mai este acceptarea tacita ci obligarea la aplicarea procedurii pentru astfel de cazuri(confirmarea exactitatii datelor inventarierii intre creditor/debitor) ..... deci in speta dvs daca nu ati platit timp de 3 ani de zile - si daca nu mai aveti nici o alta notificare, somatie, acceptare tacita a extrasului de cont - atunci puteti invoca exceptia de procedura: interventia prescriptie extinctive. Dreptul de a mai cere sumele se prescrie( repet: daca nu sunt alte acte care sa fi intrerupt sau suspendat cei 3 ani). Termenul de 3 ani - in comercial - este termen general.

Succes!
- deasemeni, din cate cunosc eu, trebuie informata cealalta parte ca i s-a prescris dreptul, sumele se impoziteaza in intregul lor cu 16% - sunt considerate venituri si asta in momentul in momentul in care a intervenit prescriptia - deoarece dvs veti dori si sa stergeti din contabilitate faptul ca nu mai sunteti debitor.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)
Datorie cablu de 4 ani Subcinschi Subcinschi Buna ziua, M ama mea a fost abonata la o firma de cablu pana in 2009 mai-iunie , a renuntat sunand la ei si au zis ca vine un coleg de pe teren sa ne ia ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)