Buna seara. Va rog sa ma ajutați cu o informație. In anul 2007 am cumparat un imobil- teren in jud. Ilfov, accesul către acesta facandu-se exclusiv pe un drum de servitute. Același drum de servitute ( 3 m latime si 160 m lungime) deservește accesului către alte 5 imobile-terenuri distincte, toți cei 6 proprietari de terenuri având calitatea de coproprietari in cote de 1/6 ai drumului menționat, anume fiecare detinem in acte cate 80 mp.Toate proprietățile noastre sunt la același nr. postal, cu mentiunea A, B, C...etc. Toți am cumparat terenurile de la aceeasi persoana care initial avea un teren mai mare pe care l-a lotizat, a constituit drumul de servitute apoi a vandut loturile de teren. Ulterior toti am construit case pe terenurile noastre.
Proprietarul imobilului alăturat drumului de servitute a vandut ulterior constituirii acestuia o parte din terenul sau ( gradina) către 3 persoane distincte, după ce in prealabil și-a parcelat terenul vandut in 3 loturi. Accesul către aceste 3 terenuri distincte se face doar de pe drumul nostru de servitute. Pentru a avea acces la drum si astfel la terenurile lor, cei 3 cumpărători au încheiat la notariat cu unul din cei 6 coproprietari ai drumului de servitute un act- nu cunosc exact ce tip de act, posibil au cumpărat 1 metru din cota sa de 1/6. Acest lucru se întâmpla prin 2011. Astfel, toți cei 3 proprietari ai terenurilor alăturate noua si drumului de servitute au putut obține autorizații de construcții pentru case. In prezent, toți 9 folosim pentru a avea acces la casele noastre același drum de servitute.
Întrebare: Poate unul din noi sa efectueze lucrări de săpătură pe drumul de servitute ( pentru bransare gaze, ce nu au fost făcute pana in prezent) fara a avea nevoie de acceptul celorlalti? Acceptul sub ce forma trebuie sa fie( scris, verbal)? Daca acela a realizat sapaturile si nu a remediat drumul( pe care in comun l-am pietruit) si este amenințat de ceilalți cu acțiuni in instanță, poate avea de suferit?
De la societatea de distribuție gaze am aflat ca instalația de racordare le aparține( aceasta fiind realizata la limita dintre drumul public si cel de sercitute) iar instalația de utilizare ce pornește de la limita dintre drumul public la imobilul branșat pe drumul de servitute aparține exclusiv clientului. Ca atare, pentru instalația de utilizare, societatea nu-și asuma nici un fel de obligații pentru lucrările efectuate, acestea fiind in sarcina clientului.
De asemenea, daca societatea de gaze a executat instalația de racordare pe drumul nostru, in interiorul lui cu 1 metru fata de drumul public, fara a încheia cu noi o convenție de uz si servitute, cum cere Hg1043, putem fi despăgubiți in vreun mod de societate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns:
raducris77 , utilizator
09:24, 13 Martie 2017