avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie- nelamuriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie- nelamuriri

Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie: am o matusa,sora tatalui meu,vaduva,fara copii,care are doua proprietati imobiliare,una in Pitesti si alta in Bucuresti.Pentru proprietatea din Pitesti vrea sa imi faca act de donatie. Intrebarile sunt: 1 - daca acest act mai poate fi atacat in instanta de alti mostenitori ( mai are un frate in viata,iar eu mai am un frate)
2 - dupa semnarea actului de donatie(fara clauza de intretinere),cand pot trece proprietatea pe numele meu la primarie
3 - la proprietatea din Bucuresti mai am drept de mostenitor,daca nu face niciun act special?

Va multumesc pentru raspunnsuri
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:35, 13 Martie 2017
1) nu. daca femeia are discernamant, nu exista motiv de atac al donatiei.

2) Dupa ce intabulati, trebuie sa inscrieti imobilul pe rol la administratia financiara ca sa platiti impozit.
3) daca tatal dvs nu mai e in viata, mostenirea se va imparti in doua- o parte va posteni fratele sau si dvs cu fratele dvs veti imparti egal, cealalta jumatate.
In masa succesoarala va intra ap din buc si ce alte bunuri mai are- mobile, probabil.
NU cumva fratele matusii este mostenitor rezervatar??!! cu toate consecintele acestei calitati...deci Atentie gi-jane2.:O
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2017
andreiadmin, utilizator
Nu, nu e ! :D
1. Nu. Donatia poate fi "atacata" numai de mostenitorii rezervatari (adica parintii, sotul sau copiii donatorului). Sot nu mai are, ca e vaduva, copii ati precizat ca nu exista, iar parintii imi imaginez ca nu mai sunt in viata.
Fratii/surorile nu sunt mostenitori rezervatari.
2. Dupa semnarea contractului de donatie, notarul public transmite un duplicat al actului la Cartea Funciara pentru intabularea dreptului de proprietate pe numele dvs. Cartea Funciara va elibera o incheiere de intabulare. Operatiunea dureaza aproximativ 3 saptamani. Dupa ce primiti acea incheiere, impreuna cu un duplicat al contractului de donatie si cu documentatia cadastrala, mergeti la Primarie.
3. Nu, nu aveti. La decesul matusii, imobilul din Bucuresti va reveni in totalitate tatalui dvs.
Doar daca matusa lasa un testament unei alte persoane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie teren agricol de la o matusa cyan cyan am o matusa care vrea sa doneze mie si unui var de al meu 2 ha de teren agricol , cate 1 ha fiecaruia. matusa nu a fost casatorita si nici nu a avut ... (vezi toată discuția)
Sfat pentru achiziția unui apartament având ca act de proprietate un contract de întreținere Rfs30 Rfs30 Bună ziua, eu și soția mea ne am îndrăgostit de un apartament și am dori să-l achiziționam. Proprietarul actual având ca act de proprietate un ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)