avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutela frate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutela frate

Buna ziua,

Fratele meu are un comportament auto-distructiv in ultimele luni. Totul a inceput in ziua de Craciun, cand a venit sa ne spuna ca se casatorise in luna octombrie cu o femeie pe care nu o cunosteam, G.O. Ulterior, am aflat ca diverse proprietati trecute pe numele lui de catre parinti (un apartament, cateva terenuri) au fost ipotecate de catre o banca pentru garantarea unui imprumut consistent in euro pe numele acestei G.O. si a mamei sale, G.G. In plus, a amanetat bijuterii ale familiei pentru a face rost de bani lichizi. Nu mai lucreaza (a fost concediat de la locul de munca), a devenit alcoolic, nu raspunde la telefon, iar daca ii batem la usa la apartament, unde locuieste cu sotia si cu mama acesteia, este chemata politia pentru violare de domiciliu.

Vreau sa va intreb daca exista vreo cale de a obtine o tutela legala asupra lui pentru a il proteja. Ma tem de ce este mai rau daca nu intreprind nimic si las lucrurile in voia lor. A fost dintotdeauna un om vesel si saritor, dar acum nu mai este decat o umbra a ceea ce a fost. Se pare ca greseala parintilor de a-l inzestra inca de la 18 ani cu bunuri materiale care se obtin intr-o viata de munca a facut din el o tinta usoara pentru G.O. si mama ei, G.G.

Va multumesc.
Daca are discernamant nu puteti institui nicio tutela sau interdictie asupra lui.
Trebuie discutat cu el amiabil si vazut ce probleme are.
Eventual incercati o discutie cu fostul angajator sa aflati din ce cauze a fost concediat. Poate are prieteni pe care ii cunoasteti si de la care puteti afla ce se intampla cu el.
Multumesc pentru raspuns. Nu mai comunica nici cu prietenii, este efectiv acaparat total de cele doua. Din pacate, avem istoric de boala psihica in familie (bunicul a suferit de schizofrenie, dar tata a fost ok). M-am gandit ca poate din pacate, el a mostenit-o. In mod concret, cum pot sa procedez astfel incat sa fie testat de catre un medic psihiatru cu reputatie? In cazul in care aceasta consultatie are totusi loc, si se stabileste ca nu are discernamant, pot sa ma lupt cu cumnata pentru tutela lui?
Daca se dovedeste ca nu are discernamant, se pot anula casatoria si toate actele pe care le-a semnat?
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2017
gi-jane2, moderator
Numai cu acordul lui se poate face un control psihiatric.
Trebuie demonstrat printr-o expertiza psihiatrica ca nu avea discernamant la data casatoriei dar la casatorie se solicita un certificat prenuptial eliberat de catre medicul de familie, fapt ce face dificila sau imposibila anularea casatoriei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad o problema de discernamant in faptul ca fratele nu face cum doresc parintii sau alte rude. Mai degraba decat sa-si fi pierdut ratiunea de la Craciun incoace pare doar ca isi administreaza nepotrivit bunurile. Totusi, asta e decizia lui, el decide si el suporta consecintele.
Daca doriti o imbunatatire a relatiilor, incercati sa va apropiati de cumnata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida niculaucarmen niculaucarmen in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu ... (vezi toată discuția)
Apel la hotarare de respingere a curatelei dragos92 dragos92 Buna seara , va rog sa ma ajutati cu informatii . Ieri am fost la judecatorie ptr a obtine curatela asupra cumnatei mele care este bolnava de schizofrenie ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com Am un contract de intretinere incheiat acum 13 ani cu o doamna de 80 ani pe atunci, in prezenta autoritatii tutelare, cu adeverinta de la medicul de familie, ... (vezi toată discuția)