Va multumesc sa ma ajutati.
Firma mea a cumparat un teren (fiind strain nu pot cumpara ca PF).
Am inceput sa construiesc casa pe persoana fizica (un consilier financiar m-a sfatuit sa fac asa). Si acum altcineva ma intreba dece nu am construit casa pe firma.
Nu stiand am urmarit primul sfat. pana acum, firma a facut numai un act prin care a autorizat persoana fizica sa construieste pe terenul-ei dar primaria a facut autorizatie de constructia pe firma.
Nu mai stiu ce sa fac. contractul de antrepriza si facturile respective au fost facute pe persoana fizica. Ramane mai putin de 50% de platit.
Interesant e ca din capul locului cel care v-a consiliat nu v-a dat toate informatiile necesare.
Intrebarea mea este cum de construiti in continuare pe persoana fizica, daca autorizatia de constructie este pe firma?
Sigur, ca in calitatea d-voastra de asociat la firma proprietara a terenului, faptul ca toate facturile si cheltuielile sunt pe persoana fizica nu este o pierdere majora, pentru ca, daca proprietar pe casa este firma, veti putea sa va decontati sumele investite ori majora capitatul social cu valoare facturilor achitate de catre d-voastra.
Din punctul meu de vedere, asa cum inteleg eu din cele ce ati prezentat d-voastra., consider ca in conformitate cu autorizatia de constructie, firma este proprietara acelei case, chiar daca cheltuielile le suportati in calitate de persoana fizica.
Aveti posibilitatea sa decontati acele cheltuieli pe firma, atunci cand firma va avea banii respectivi, iar mai apoi sa faceti act de vindere intre firma si d-voastra. a casei.
Multumesc pentru informatie.
Am inteles ca am gresit cand am inceput sa platesc ca persoana fizica.
Ar fi mai simplu sa platesc prin firma si sa fac un imprumut intre persoana fizica si firma.
O sa discut cu contabilul meu sa rezolvam situatia...
Merci
Legea 312/2005
Art. 3
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.
Art. 4
Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Art. 6
(1) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinand statelor terte pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor, in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.
Art. 9. - Prezenta lege intră în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
Merci pentru legislatia dar nu inteleg ceva. am un permis de cedere temporar (vom cere rezidenta permanenta anul viitor); atunci inseamna ca nu sunt rezident? dar platesc impozitul in Romania.
Daca inteleg bine, trebuie sa astept anul viitor inainte de a putea cumpara terenul (daca obtin rezidenta permanenta).
Merci pentru ajutor.
Casa
alinaralu
Buna Seara,
As dori sa stiu daca se poate,un italian fara domiciliul in tara poate sa cumpere o casa in romania si daca da cam ce acte i-ar trebui?
... (vezi toată discuția)