avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte corect averea dupa moarte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte corect averea dupa moarte

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:un imobil(o casa) cui ii ramane dupa moartea prorietrilor(sot,sotie fara copii),avand in vedere ca sotia are un singur frate(si el doi copii),iar sotul doi frati(si unul dintre ei avand ai el doi copii).Prima care a murit a foat sotia,iar acum am fost la un notar si zice ca fratele sotiei nu ar mai avea niciun drept si casa ar ramane sa se imparta intre cei doi frati ai sotului decedat ai el.E corect,adica dupa moartea sotiei,ea defapt nu ar mai avea niciun drept la avere,adica rudele ei ramase in viata avand in vedere ca nu au avut copii?
Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Riciu16.13 , utilizator 10:56, 13 Martie 2017
Daca fratii sotiei nu au acceptat succesiunea in termen de un an de la decesul acesteia sunt considerati straini de succesiune.Daca au facut acte de acceptare tacita, au preluat bunuri etc . au drept la mostenire. Incercati prin instanta cu un avocat care sa va ajute .
In cazul in care participa la succesiune,bunul se imparte in mod egal sau fratele sotiei decedata are parte la jumate din casa si celailti frati adica a sotului decedat se impart pe jumatatea cealalta?
Nu se impart egal, sunt doua mosteniri lasate cu mostenitori diferiti. Depinde si de contributia sotilor la bun, daca se pleaca de la standardul de jumatate-jumatate sau altceva...
1. Se dezbate mostenirea dupa sotie. Mai exact cota ei de 1/2 parti din bunurile comune, dobandite in timpul casatoriei.
Cota de 1/2 se imparte intre: sotul suprevietuitor (caruia ii revine 1/2) si fratele sotiei (caruia ii revine 1/2).

2. Se dezbate succesiunea dupa sot. Masa succesorala este alcatuita din cota de 3/4 parti din bunurile comune (1/2 din jumatatea sotiei, adica 1/4 + cota lui de 1/2).
Aceasta cota de 3/4 se imparte in mod egal intre cei doi frati ai sotului, deci 3/8 parti fiecare.

In final, fratele sotiei va avea 1/4, iar cei 2 frati ai sotului, cate 3/8 fiecare.

Daca fratii sotiei si fratii sotului sunt in viata, nepotii nu au nici o legatura.
Nepotii vin la succesiune numai daca parintele lor a decedat inainte.
Am inteles.Va multumesc tare mult pentru ajutor!O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa bunici anabella27 anabella27 Buna ziua. Bunicul meu a decedat acum 33 de ani. Mostenitori au ramas tatal Meu Si fratele sau Si bunica . Acum 7 ani tatal Meu a decedat iar la 6 luni ... (vezi toată discuția)