avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Impozit pe profit asociatie non profit -declaratia 101
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Impozit pe profit asociatie non profit -declaratia 101

Daca puteti sa-mi raspundeti la intrebarea: o asociatie nonprofit, trebuie sa plateasca impozit pe profit?. Contabilul asociatiei ne-a anuntat ca la completarea declaratiei 101 apare obligatia de a plati in jur de 500 lei impozit pe profit-deoarece in contul bancar avem un debit rezultat din redirectionare de 2% si neutilizat in 2016. Este pentru prima data cand ni se intampla. Va rog , puteti sa ma lamuriti referitor la plata acestui impozit? daca suma de plata se genereaza automat la completarea formularului devine obligatie si pentru asociatiile nonprofit? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:33, 13 Martie 2017
Cod Fiscal:

ART. 15 - Reguli speciale de impozitare

(2) În cazul organizațiilor nonprofit, organizațiilor sindicale, organizațiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, următoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile:

o) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului IV;


ART. 82 - Plata impozitului pentru anumite venituri salariale și asimilate salariilor

(6) Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii.


Deci aceste sume sunt neimpozabile. Nimic nu se genereaza "automat".

Norme D101:

Rândul 20 Alte venituri neimpozabile - se completează cu valorile corespunzătoare veniturilor neimpozabile, altele decât cele înregistrate la rândurile 17 - 19, prevăzute la art.15 și art.23 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şicompletările ulterioare
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redirectionare 2% din impozit catre sindicat vaduvaeugen vaduvaeugen poate fi redirectionat 2% din impozit catre un sindicat? (vezi toată discuția)
2% la asociatiile de proprietari popacatalin68 popacatalin68 Sunt administrator la o as. de prpoprietari, am obtinut sumele rezultate din depunerea formularului 230, au venit banii in cont si acum nu stim ce putem face ... (vezi toată discuția)
2%din impozitul pe venit pt pfa mnd mnd Buna ziua, As vrea sa-mi spuna cineva in ce conditii o persoana fizica autorizata poate redirectiona 2% din impozitul pe venit catre o anumita institutie si ... (vezi toată discuția)