avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Informatii acte de proprietate si preturi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Informatii acte de proprietate si preturi estimative....

Cam cu trei ani in urma dorind sa ne cumparam o casa (specific ca in acea perioada munceam fara acte in regula amandoi, eu si sotul meu), dar avand nevoie inca de bani, am cazut de acord sa facem credit ipotecar pe acea casa noua, dar pe numele parintilor lor, urmand ca atunci cand avem banii, sa achitam creditul si sa trecem casa pe numele nostru. Intrebarea este : care este procedura, ce acte trebuiesc facute ptr a avea amandoi parte egala din imobil si sa nu fie contestata niciodata?(chiar daca pana acum am muncit si platit doar noi, dar asta nu scrie nicaieri, nu?) ....si pretul?....(macar procentual, ca si idee)Daca sunt mai putin de 3 ani de la achizitionarea imobilului, se platesc anumite taxe?...si daca asteptam mai mult de trei ani sunt altele?..ca am auzit mai multe variante!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:17, 14 Septembrie 2009
In primul rand ar trebui sa faceti vindere de la parinti la d-voastra si sotul, preluand ipoteca.
Restul va poate informa mai concret chiar notarul la care au semnat parintii contractul de vanzare cumparare luat prin credit ipotecar.
scarllet4you a scris:

Cam cu trei ani in urma dorind sa ne cumparam o casa (specific ca in acea perioada munceam fara acte in regula amandoi, eu si sotul meu), dar avand nevoie inca de bani, am cazut de acord sa facem credit ipotecar pe acea casa noua, dar pe numele parintilor lor, urmand ca atunci cand avem banii, sa achitam creditul si sa trecem casa pe numele nostru. Intrebarea este : care este procedura, ce acte trebuiesc facute ptr a avea amandoi parte egala din imobil si sa nu fie contestata niciodata?(chiar daca pana acum am muncit si platit doar noi, dar asta nu scrie nicaieri, nu?) ....si pretul?....(macar procentual, ca si idee)Daca sunt mai putin de 3 ani de la achizitionarea imobilului, se platesc anumite taxe?...si daca asteptam mai mult de trei ani sunt altele?..ca am auzit mai multe variante!

Ar fi bine daca socrii dvs. ar incheia un contract de vanzare-cumparare cu dvs. si sotul in calitate de cumparatori.Daca acest lucru nu este posibil (din variate motive), puteti incheia o promisiune de vanzare-cumparare in care sa treceti ca avans achitat tot ceea ce ati "achitat" pana in acest moment, sa preluati obligatia de plata a ratelor/dobanzilor in numele si pe seama vanzatorilor, daca este cazul, urmand ca perfectarea in forma finala a actului de v-c. sa o faceti dupa radierea ipotecii.
Ar fi indicat sa treceti o clauza de "nerazgandire" astfel incat sa puteti ulterior sa obtineti o hotarare judecatoreasca ce poate tine loc de act de vanzare-cumparare, daca vor interveni neintelegeri.
Taxele probabil ca vor fi suportate integral de dvs. si banuiesc ca se vor apropia de 4000-5000 euro in cazul vanzarii si mult mai putin, posibil 2000 ron in cazul promisiunii de vanzare-cumparare.
Promisiunea de vanzare-cumparare poate fi notata la C.F. pana la finalizarea actului in forma finala.
Ar fi cazul sa va grabiti cu actele daca socrii sunt in varsta sau/si bolnavi si mai ales daca acestia mai au si alti posibili mostenitori.:)
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Mentionez, in caz ca nu am explicat bine, facem intai achitarea ipotecii la banca din resurse proprii, dupa care dorim sa facem actele pe numele nostru . Care sunt pasii?....si daca nu au trecut trei ani de cand ei au cumparat si ni-l vand noua, se plateste vreun impozit?..sau se platesc doar actele la notar?..trebuie trecut fara doar si poate pretul exact din contractul de vanzare-cumparare a lor sau se poate trece unul mai mic, egal sau ....cum se procedeaza? (avand in vedere , daca am inteles bine, ca in functie de acest pret notarul isi i-a procentul lui) se mai platesc si alte taxe?
Impozit se plateste oricum doar ca, daca imobilul se vinde pana in trei ani de la data dobandirii, impozitul este mai mare decat cel pentru imobilul care se vinde intr-un termen de peste trei ani de la data dobandirii, iar pretul este bine sa fie trecut in act ca fiind :cel corect/achitat.
Notarul incaseaza impozitul reprezentand "procentul".Gasiti pe google calculator de taxe si impozite care va arata orientativ cuantumul taxelor ce se platesc la incheierea acestor tipuri de acte.
Onorariile notarilor difera, astfel ca un notar poate sa va solicite un onorariu mai mic iar altul mai mare.
Se mai plateste o taxa pentru radierea ipotecii si pentru inscrierea in CF a noilor cumparatori/proprietari.
Calculul exact al tuturor costurilor in mod concret doar un notar vi-l poate spune, raportat la pretul vanzarii.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale pentru apartament ipotecat Doru_2012 Doru_2012 Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unei locuinte prin credit ipotecar cfx cfx doresc sa achizitionez o garsoniera prin credit ipotecar;problema mea este urmatoarea: proprietarul a cumparat si el locuinta tot prin credit ipotecar si mai ... (vezi toată discuția)