avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Transfer concediu si indemnizatie de la mama la tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Transfer concediu si indemnizatie de la mama la tata

Buna ziua,

Primesc informatii in contradictoriu despre situatia in care ma aflu si v-as ruga sa ma lamuriti. Am nascut in 21 iulie 2016 si sunt in ccc. As vrea ca acum, dupa 8 luni, sa imi reiau activitatea si sa intre sotul in ccc pana la 2 ani. Se poate? Da sau nu? ce paragraf din lege stipuleaza asta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ozana_alexandra , utilizator 15:48, 13 Martie 2017
Mai este valabil acest raspuns sau s-a modificat ceva in iulie 2017?
. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Explicatia o gasiti la lit.b) unde se spune ca daca celalalt parinte nu solicita sa intre in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna atunci nu poate transfera acest drept primului parinte si de aceea acea luna se reduce din CCC al primului parinte.

3. - Conform lit.a) celalalt parintre trebuie sa intre cel putin o luna si el in CCC.
- In cazul dvs. mama intra la inceput in CCC un an si apoi intra tatal pana cand copilul implineste 2 ani (adica mai mult de o luna).

4. Pentru cei de la resurse umane:
- nu CCC este netransferabil ci numai acea parte din CCC pe care trebuie sa o ia celalalt parinte;
- daca ar fi asa cum spun ei nu s-ar putea acorda nici acea luna celuilalt parinte;
- daca nu cunosc bine legea sa intrebe la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

5. - Este foarte bine si legal asa cum doriti dvs. sa impartiti CCC intre ambii parinti.
- Cei de la resurse umane or fi fost bine intentionati dar nu cunosc bine legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pt cresterea copilului netransferabil?? alina_hasegan alina_hasegan Buna seara, In urma cu cateva luni va intrebam daca as putea sa imi iau doi ani de concediu pt crestere al copilului din care primul an sa stau eu (mama) cu ... (vezi toată discuția)
Schimb ccc intre mama si tata ozana_alexandra ozana_alexandra Buna ziua, In luna iulie 2016 am nascut si am optat pt CCC pe 2 ani. Acum, in ianuarie 2017, deci dupa aprox. 6 luni, as dori sa imi reiau activitatea si sa ... (vezi toată discuția)
Tatal nu sta o luna in ccc. ce se intampla cu indemnizatia in acea luna? adela05 adela05 Eu sunt in concediu crestere copil de 2 ani (am nascut pe 01.03.2012). Intrebarea mea este, la ce data trebuie sa incep serviciul, la 01.03.2014 sau la ... (vezi toată discuția)