Tot ce am citit pe site-uri specializate, si raspunsurile date, sunt diverse variante, ce permit interpretari legii in vigoare privind indemnizatia crsetere copil.
Lucrez din 2003 cu carte de munca. Insa pe cartea de munca am o pauza:
- din 8 decembrie 2008 pana in 4 martie 2009 ( aproape 3 luni). Insa din 8 dec si pana in 19 dec mi s-a facut o prelungire pe drepturi autor, perioada care nu apare pe cartea de munca.
Din 4 martie 2009 lucrez din nou cu carte de munca la o institutie de stat. In prezent sunt insarcinata si voi naste in luna noiembrie, iar in ultimele 12 luni as avea doar 9 luni pe cartea de munca din cele 12 luni. (noi.2008, lunile cuprinse intre martie -oct.2009 anterioare date nasterii copilului). Am urmat in perioada oct.2007 si februarie 2009 un master, cu fianlizare lucrare dizertatie.
Intrebarile mele sunt : cum se va calcula indemnizatia crestere copil in situatia mea? si Perioada urmata pentru master, timp in care am lucrat mai putin perioada mentionata sus, va ajuta la acoradrea indemnizatiei?
Fiindca in HG nr. 1682/2008 hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 art.1 alineat (5) se mentioneaza:"In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12. "
In cazul contractului pentru drepturi de autor societatea vireaza numai impozitul pe profit nu si asigurarile de sanatate, pensie si somaj. Trebuia sa mergi la Casa de Pensii din Vitan si la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti pentru a intocmi cate un contract cu fiecare in parte. Taxeleb nu se platesc retroactiv .Deci aceste 3 luni sunt descoperite . Contractul pentru drepturi de autor nu se trece in cartea de munca si nu constituie vechime in munca .
Multumes pentru raspuns, insa intrebarile mele nu corespund raspunsului.Am adaugat mesajului anterior un fragment din lege, conform acestuia nu as beneficia de 85 % , insa s-ar putea ca veniturile timp de 9 luni inregistrate sa constituie o baza de calcul?
In asteptarea unor raspusnuri la intrebarile anterioare si la cea din mesajul de fata, inca o data multumesc.
Stimata doamna, din cele ce scrieti se pare ca nu indepliniti stagiul de cotizare cerut de OUG 148/2005, intrucat in perioada 01.02.200-28.02.2009 nu ati avut venituri profesionale si nici nu va incadrati in una din situatiile asimilate stagiului de cotizare.
Va multumesc, mai ales ca vine din partea unui specialist. Dar raman cu o nelamurire:
- dar tot conform HG nr. 1682/2008 hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 art.1 alineat (5) se mentioneaza:".Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12. "
Aceasta mentiune nu are nici un temei?
Paragraful din care citati se refera la cum se calculeaza indemnizatia daca in perioada totala de 12 luni sunt si luni asimilate stagiului de cotizare si luni in care s-au realizat venituri. In cazul dvs. nu este aplicabil, intrucat in lunile ianuare-februarie nu ati realizat nici venituri, si nu va incadrati la niciuna din situatiile prevazute de lege ca asimilate stagiului de cotizare necesar pentru obtinerea indemnizatiei.