avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata concediu medical

In luna septembrie 2016 m-am angajat la o companie, iar in perioada 16.01.2017-20.01.2017 am avut CM cu cod de indemnizatie 06. Am adus documentul de la medicul de familie pana pe data de 5 a urmatoarei luni, insa acestia au insistat sa aduc si stagiul de cotizare de la fostul angajator, pentru ca altfel nu au cum sa-mi plateasca CM-ul. Am reusit sa aduc stagiul de cotizare,insa dupa data de 5 si nici pana la ora actuala nu mi-au platit concediul medical. Ce se poate face in aceasta situatie? Din cate am citit pentru codul de indemnizatie 06, nu este necesar si stagiul de cotizare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 14 Martie 2017
Stagiul minim de cotizare este de 21 de zile, stagiu pe care oricum il aveati. Pe fluturasul dvs de salariu ce suma apare platita pentru luna ianuarie?
Daca salariul dvs nu este platit corespunzator situatie, puteti face o cerere catre angajator (in dublu exemplar si inregistrat la secretariat/regstratura) prin care sa solicitati plata drepturilor salariale conform situatiei. Daca nu vor face plata puteti sesiza Inspectia Muncii.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata concediu medical Mădălina.b7 Mădălina.b7 Buna ziua. Angajatorul refuză să îmi plateasca concediu medical pe motiv că nu am adus adeverința cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical mirelahulea80@gmail.com mirelahulea80@gmail.com Bună ziua. În perioada 1 octombrie - 20 decembrie 2017 am lucrat, în perioada 21 decembrie 2017 - 05 ianuarie 2018 am avut CM din spital, 08-12 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - cm neplătit Iana Bogdan Iana Bogdan Am fost in concediu medical iar angajatorul nu la platit pe motiv ca nu am cotizat 1 an de zile.Vreau sa stiu care este limita de cotizare pentru a fi platit ... (vezi toată discuția)