Buna ziua,
eu si verisorul meu primar suntem in egala masura mostenitori ai unei case modeste la sat. Ultima inregistrare la cartea funciara dateaza din 1937.... casa este nelocuita si nu are mare valoare, poate terenul aferent.
Am aflat intamplator de la primaria din sat ca aceasta casa a fost vanduta cu acte de mana de catre verisorul meu primar si au declarat suma de 7000 lei in 2015 fara sa ma informeze..Nu credeam ca in vremurile noastre se mai pot vinde case cu acte de mana ca acum 100 de ani. Au ele vreo valoare ?
Verisorul meu cred ca se va prevala de faptul ca el a platit impozitul pe casa in ultimii 10 ani (80 lei/an ).
1. Considerati ca va trebui sa imi dau si eu acordul cand va fi facuta succesiunea ? sau eu nu mai contez de loc ?
2. Ce ar trebui eu sa fac in acest caz ? M-am gandit sa trimit o scrisoare la primarie in care sa imi exprim dezacordul pt vanzare pt ca nu sunt de acord cu aceasta suma modica.
Va multumesc
Actele de mana nu au nici o valoare. Cel mult pot fi folosite in instanta ca inceput de dovada scrisa.
Acum, avand in vedere ca asa zisul act a fost incheiat in 2015, si cel mai probabil tot atunci imobilul a fost trecut in rolul fiscal si agricol al varului dvs, acesta nu avea nici un temei pentru a sustine ca a platit impozitul timp de 10 ani, pentru ca..nu au trecut 10 ani.
Buna ziua, vad ca nu ati folosit proprietatea si nu ati achitat impozit, pare ca nu v-ati comportat ca un adevarat proprietar. Macar succesiunea ati acceptat-o?
Mostenitor nu sunteti pana in momentul in care nu se dezbate succesiunea; atata timp cat ea e nedezbatuta sunteti potential mostenitor.
Neacceptarea mostenirii in termen legal insa poate duce la eliminarea dv. dintre mostenitorii potentiali.
Dupa cum am scris mai sus ultimul act de cadastru dateaza din 1937 pe numele strabunicii noastre comune. Nici eu nici verisorul meu nu am facut dezbaterea succesiunii. Suntem amandoi potentiali mostenitori (din punct de vedere juridic ), cum spuneti. Dar verisorul meu, situandu-se pe aceeasi potentiala pozitie ca si mine, avea dreptul sa vanda casa in acest fel ? de unul singur ?
Intrebarea este: cate succesiuni trebuie deschise si daca la finalul ultimei, dvs. si varul chiar sunteti mostenitori :) ... sau mai sunt si ceva parinti in viata pe care ii ignorati?
Oricare ar fi situatia, insa, ce-a vandut el in 2015 cu acte de mana ... e pielea ursului din padure ...
Nu inteleg cum se trezeste brusc spiritul de proprietar cand oamenii se simt deposedati de ceea ce isi imagineaza ca li se cuvine. Dar din 1937 si pana acum chiar nimeni nu s-a simtit proprietar cat sa faca niste succesiuni si mai ales sa plateasca impozit? SUntem proprietari doar la beneficii, nu si la cheltuieli?
Mostenire fara acte
emil1310
Ma numesc Munteanu Claudia sunt din Deva si am 25 de ani.(casatorita).Suntem 3 surori,toate casatorite.Bunica mea mia lasat o casa mostenire.Acte pe acea casa ... (vezi toată discuția)