avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare casa fara acte de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare casa fara acte de proprietate

Buna ziua,

Mama si surorile ei se confrunta cu urmatoarea chestiune:
ar dori sa vanda casa bunicilor mei (veche de peste 45 de ani), care este de multi ani (peste 10) nelocuita si in paragina, dar nu mai au actele casei, si nici de la primarie nu au gasit vreun act.

Avand in vedere cati bani ar primi pe casa, impartiti oricum la cate sunt ele, s-au gandit la posibilitatea de a-i propune persoanei care doreste sa cumpere casa sa intocmeasca el actele si apoi sa i-o dea fara bani (inteleg ca refacerea actelor ar costa mult, apoi succesiunea catre ele, etc ) dar nu stiu ce fel de document ar trebui sa semneze pentru aceasta intelegere, avand in vedere ca ele nu detin nici un act de proprietate.

Ce solutii exista?
Cel mai important lucru pentru ele este sa locuiasca cineva acolo, sa nu mai stea casa si terenul in paragina, daca pot obtine si bani din vanzare cade in planul secund.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 07:34, 6 Septembrie 2012
In primul rand va sfatuiesc sa numai priviti lucrurile asa, deoarece nu am auzit sa coste o succesiune mai mult decat ar putea castiga pe casa ca urmare a vanzarii acesteia, la notar veti plati la valoarea de impunere a cladirii(fiind in paragina, trebuie facuta cerere la Impozite si taxe, pt o reevaluare, daca numai are acoperis, aceasta poate fi scoasa dupa rol), in acest caz ar ramane decat terenul pt dezbatut succesiunea. Solutii, sunt multe. La primarie, la impozite si taxe, trebuie sa existe la dosarul fiscal al imobilului un document in baza caruia platiti un impozit, uneori in aceste dosare sau gasit si documentele in original.

La vechiul Notariat de Stat din localitatea dvs, faceti cerere pt eliberarea ultimului document care a existat, probabil pe numele parintilor(bunicilor dvs), dupa care nu s-a facut inca succesiunea.

Mai puteti la Arhivele Statului sa incercati cu o cerere.

Daca imobilul a fost implicat intr-o actiune judecatoreasca puteti incerca si la arhivele Tribunalului.

Pt a intra in posesia unui document care atesta calitatea de proprietar nu implica banii, doar alergatura.
Dupa ce rezolvati, luati legatura cu un notar pt succesiune. In acest moment nu puteti face nicio intelegere cu nimeni pt ca nu aveti niciun document care sa ateste calitatea proprietarului.

Va doresc, mult succes!
de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara - Carte Funciară, solicitați un Extras de Carte Funciară (costul e nesemnificativ).În actul respectiv sunt trecuți proprietarii precum și alte însemnări specifice.Baftă!
Fara parcurgerea tuturor etapelor legale si fara intocmirea tuturor actelor necesare nu se poate face nimic; mai mult chiar, se nasc probleme pentru viitorii mostenitori. Mergeti la notar si prezentati situatia de mai sus. In cazuri de acest fel se incheie o promisiune de vanzare cu plata unui avans din pretul vanzarii, precizandu-se ca suma astfel obtinuta de promitentii-vanzatori va fi folosita de catre acestia la intocmirea actelor necesare (certificate de mostenitor, schita cadastrala+intabulare, inregistrarea la finante etc.), urmand ca la finalizarea acestor operatiuni promitentul-cumparator sa achite restul de pret.

In plus, exista posibilitatea ca mama si surorile sa imputerniceasca o singura persoana sa se ocupe de toate aceste formalitati si, astfel, nefiind nevoite sa se deplaseze personal pentru obtinerea actelor.

Cat despre casa in paragina si nelocuita - faptul ca primaria n-a gasit acte nu inseamna ca nu se poate face vanzarea. Primaria are obligatia sa emita la cererea mostenitoarelor adeverinta de rol din care rezulta existenta constructiei, suprafata acesteia, anul construirii si materialele din care este construita si terenul detinut in proprietate. Tot de la primarie se elibereaza si certificatul de atestare fiscala din care va rezulta situatia impozitelor. Apoi, mama si surorile vor trebui sa-si inscrie dreptul de proprietate in evidentele primariei in termen de 30 zile de la emiterea certificatului de mostenitor - pe care il vor obtine de la notar.
Cu alte cuvinte, chiar in situatia inexistentei unor acte de proprietate, mostenirea, intabularea, vanzarea pot fi facute pe baza adeverintei si certificatului anterior amintite; iar acestea reprezinta doar o parte a documentelor necesare. Mai multe va va spune notarul.

Si... da, cred ca @gmancila are dreptate cand spune ca taxele/tarifele/onorariile nu pot depasi pretul vanzarii.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa la tara taspe27 taspe27 buna ziua , daca o persoana vinde o casa la tara in calitate de unic mostenitor dupa sora sa fara sa dezbata succesiunea ,fara notar doar la primarie acum 9 ... (vezi toată discuția)
Supliment succesiune pentru extensie constructie VectorC VectorC Buna ziua. Sunt mostenitorul unei case de vacanta care a apartinut parintilor mei, ambii decedati. Casa a fost construita in 1994 si extinsa in 1998 fara ... (vezi toată discuția)
Cum se poate face schimb de terenuri după ce au fost emise certificatele de moștenitor, astfel încât și în acte să se producă transferul de proprietate? andrei_70 andrei_70 In urma decesului parintilor se dezbate succesiunea si fiecare copil primeste prin partaj voluntar partea sa din mostenire. Dupa cativa ani cele 2 surori vor ... (vezi toată discuția)