Buna ziua,
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, respectiv prin semnarea angajamentului de plata, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Din ianuarie 2017 salariul minim brut este de 1250.
1. Prin urmare, daca apreciati ca erati responsabila pentru producerea faptei, pentru suma care depaseste 6250 lei, puteti solicita in instanta anularea angajamentului de plata. Teoretic, societatea trebuia sa va dea in judecata pentru suma ce depaseste 6.250 lei. Daca fapta a avut loc anterior lunii ianuarie 2017, atunci trebuie sa verificati care era salariul minim brut atunci si sa refaceti calculele.
Cu toate astea, daca apreciati ca dvs. erati in culpa, atunci nu are rost sa solicitati anularea angajamentului pentru ca asta va genera un litigiu cu societatea si puteti fi obligata sa achitati cheltuieli de judecata. Astfel, societatea poate formula in cadrul aceluiasi dosar o cerere reconventionala prin care sa solicite obligarea dvs. la plata sumei ce depaseste 6.250 lei.
2. Daca nu sunteti in culpa, puteti solicita instantei anularea angajamentului, in principal, pentru ca nu ati avut nicio vina in producerea faptei iar, in subsidiar, pentru ca se depașeste valoarea maxima pentru care va puteati intelege cu angajatorului.
3. Indiferent de situatie, puteti sa va dati demisia oricand. Însa, daca nu veti plati de bunavoie, atunci este posibil ca angajatorul sa va actioneze in instanta pentru a obtine o hotarare prin care sa fiti obligata sa achitati sumele restante plus cheltuielile de judecata.
In niciun caz nu va pot obliga sa achitati toata suma anterior inregistrarii demisiei. Daca nu va primesc cererea de demisie, o puteti transmite către societate recomandat cu confirmare de primire si cu scrisoare declarata ca sa aveti dovada documentului expediat.
O zi buna,
Avocat Ionita Loredana
Buna ziua,
Totusi nu trebuia sa existe o cerecetare disciplinara sa se stabileasca exact circumtantele in care s-a produs fapta, gradul de vinovatie, etc?