avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca nu imi plateste contributia lunara pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca nu imi plateste contributia lunara pentru crestere copil, il pot da in judecata sa am custodie proprie?

Buna ziua! Am depus acele la notar pe 16 ianuarie 2017 , pe 16 februarie 2017 am semnat actele de divort, el a spus ca plateste 300 lei pe luna pt intretinerea copilului, pana acum nu am primit nici un ban. Daca nu plateste contributia , nu vine sa vada copilul, suna foarte rar spre deloc, il pot da in judecata sa pot obtine custodia doar eu? Daca da, dupa cat timp pot face asta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria1982 , utilizator 18:20, 14 Martie 2017
Nu are legătură plata/neplata obligației de întreținere cu exercitarea în comun sau exclusiv a autorității părintești.
Atât autoritatea comună cât și obligația de întreținere sunt drepturi ale copilului.
Numai neplata in sine nu va fi motiv de autoritate parinteasca unica, cel putin nu acum. Insa coroborat cu lipsa tatalui din viata copilului, cu neimplicarea lui in diverselle probleme care vor surveni ori decizii importante vis a vis de copil vor putea contura motive temeinice pt admiterea unei astfel de cereri.

Aveti posibilitatea de a-l executa silit si de a formula o plangere penala pt abandon de familie.
multumesc frumos, pentru ajutor
Doamna draga, dvs stiti cel mai bine. Va sunt acei 300 de lei cu adevarat indispensabili, sau nu. Merita sa va pierdeti timpul pe la sectiile de politie si pe la tribunale pentru acesti bani, sau nu. Merita sa starniti sau nu un conflict pentru acesti bani. Doar dvs stiti raspunsul.
Ideea e ca omul are drepturi chiar daca nu-si indeplineste obligatiile.
In locul dvs, dar repet, doar dvs va stiti socotelile, mi-as vedea de viata mea si a copilului meu si as suplini acei 300 de lei.
Oricum, ca sa-i faceti plangere, trebuie sa asteptati neplata pentru 3 luni.
Teoretic si programul de vizitare e tot un drept al copilului, doar ca o lege proasta l-a transformat in obligatie pentru copil si drept pentru parinte. Unul vine cand i se arata, celalalt are domiciliu fortat pe perioada programului de vizitare. Si aceasta prostie se numeste interesul superior al copilului.
Indiferent ce decideti sa faceti si indiferent cat va dura aceasta atitudine a tatalui, dvs sa nu va opriti din strangerea de dovezi, astfel incat intr-o zi sa puteti cere, cu sanse, custodie exclusiva.
Puteți merge la executor în vederea executării lui silite și mai lăsați sa treacă timp pt a vedea mai târziu dacă e cazul sa cereți sa exercitati singura autoritatea parinteasca.

Alte discuții în legătură

Modificare cuantum pensie alimentara versus modificare program de vizita minor! celentana26 celentana26 Buna! In urma unei hotarari judecatoresti definitive data in luna iulie a acestui an, s-a stabilit un program de vizita minor, cu preluare la dimiciliul ... (vezi toată discuția)
Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie exclusivă? CarmenBugeac CarmenBugeac Daca am o hotarare judecatoaresca in vare tatal a cerut program de vizita dar nu a venit nicodata de can am nascut chiar si dupa ce instanta ne dat custodie ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)