avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie exclusivă?

Daca am o hotarare judecatoaresca in vare tatal a cerut program de vizita dar nu a venit nicodata de can am nascut chiar si dupa ce instanta ne dat custodie comuna , si ia acceptat programul de vizita .. ma mai pot adesa instante pt custodie exclusiva datorita faptului ca nu se implica emotional si fizic in viata copilui ???? Plateste pensia ??
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 13:05, 28 Noiembrie 2019
De adresat vă puteţi adresa Justiţiei, dreptul la justiţie este prevăzut la art. 21 din Constituţia Romaniei.
În ce priveşte rezultatul demersului dvs., acesta este sortit eşecului, fiindcă pentru autoritate părintească unică, trebuie să existe un pericol pentru copil din partea tatălui: violenţă, alcoolism, consumator de droguri, pedofilie, etc. dovedit cu acte.Ori dacă tatăl este absent, nu există nici un pericol pentru copil.
Plata pensiei de intreţinere pentru copil este o instituţie separată, instanţele nu ţin cont de neplata pensiei la stabilirea autorităţii părinteşti. Pentru neplata pensiei alimentare, vă puteţi adresa unui executor judecătoresc, care va recupera pensia neplătită, în condiţiile în care tatăl are venituri legale sau bunuri pe numele lui. Puteţi face şi plângere penală pentru neplata pensiei, dar dacă omul nu lucrează legal şi declară că nu are venituri, nu e reacredinţă, pe care tot dvs. ar trebui să o demonstraţi autorităţilor.
Va multumesc ! Dar mai pot ataca hotaradea judecatoaresca ( cu apel ,dar nu s a facut ) ???Chiar merita astfel de drepturi omul acesta .. chia nu exista nici o parghie ... am incercat din rasputeri sa ma inteleg dar nu am cu cine .. pt ca nu l intereseza ..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Da, dezinteresul a început să fie un motiv din ce în ce mai întâlnit în jurisprudență ce asigură obținerea exercitării autorității părintește în exclusivitate!

În lumina art 398 Cod Civil, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte se poate dispune ori de câte ori există motive întemeiate cerute de interesul superior al minorului, aceste motive nefiind expres și limitativ reglementate, fiind lăsate în baza înțelepciunii judecătorului, datorită multitudinii de situații practice ce se pot contura.


Articolul sus menționat este completat de art 36, alin 7 din legea 272/2004, potrivit căruia:

„Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti. „
Totodată, din practică am observat că un motiv întemeiat în acest context se explicitează și prin dezinteresul celuilalt părinte, manifestând o stare de pasivitate vădită față de obligațiile legate de creșterea, educarea, supravegherea și întreținerea minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totală Codicori Codicori Cum poți obține custodia totală a copilului (vezi toată discuția)
Custodie copil Loredana Diaconu Loredana Diaconu Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data? (vezi toată discuția)
Bună ziua, eu și prietenul meu avem un copil de 10 luni. relația ... Andreea.Ana Andreea.Ana Bună ziua, Eu și prietenul meu avem un copil de 10 luni. Relația noastră este foarte precara, el având mari probleme cu alcoolul. De copil se ocupa ... (vezi toată discuția)