Pentru a reglementa situația copilului - custodie, pensie de întreținere, domiciliul copilului - trebuie să adresați Judecătoriei din raza teritorială unde locuiește copilul, persoană protejată.
Custodia exclusivă este o excepție de la regulă și se dispune de către instanță numai pentru motive temeinice. De aceea pentru a avea cât mai multe șanse de izbândă trebuie să vă pregătiți foarte bine apărarea, adică acuzarea tatălui..., cu probe pertinente, concludente și utile, care să fie admise de instanță și administrate în cadrul procesului.
De obicei tatăl se apărără și el, în genul acesta de procese, depinde cât este de interesat să participe la deciziile privind creșterea, îngrijirea și educarea copilului..
Custodia exclusivă nu exclude stabilirea unui program de vizitare al minorului de către tată.
În art. 36 alin. 7 din Legea 272/2004 privind promovarea drepturilor copilului găsiți o enumerare exemplificativă a acestor motive: ”se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum și orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti”
Pe lângă aceste motive, există o multitudine de situații concrete care justifică exercitarea autorității părintești exclusive, fie ca vorbim de atitudinea pasiva, dezinteresată a unui părinte, fie de situații obiective, cum ar fi distanța foarte mare dintre părți și/sau absența mijloacelor de comunicare.