avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescripție datorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescripție datorie

Buna ziua
Am făcut un credit in în valoare de 10000 de lei la bcr în anul 2011
Am plătit 6 rate dupa care am ramas fara serviciu,adică nu am mai putut să plătesc.
După cat timp se prescrie acest gen de datorie?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:17, 10 Mai 2017
Ratele se prescriu in termen de 3 ani de la scadenta. Insa, de fiecare data cand faceti o plata, atunci opereaza recunoasterea datoriei si curge un nou termen de prescriptie(cu exceptia situatiei in care au trecut mai mult de 3 ani de la ultima recunoastere, cand nu opereaza intreruperea prescriptiei, prin urmare, datoria se considera prescrisa).

Totusi, in raport de legislatia bancara, daca in contractul de credit nu este stipulat termenul la care banca poate declara scadenta anticipata, atunci el este de 60 de zile de la ultima plata, insemnand ca dreptul bancii de a cere executarea silita se naste fie conform contractului, fie la 60 de zile de la plata ultimei rate lunare, iar in acest caz termenul de prescriptie se va calcula cu adaugarea celor 60 de zile la termenul de 3 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2017
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Am plătit ultima rata in august 2012.se aplica 3 ani de atunci?
Se aplica dupa 60 de zile incepand cu ultima rata platita daca nu ati recunoscut datoria ulterior prin alt act.
Depinde ce notificari vi s au facut,termenul prescriptiei a trecut ,cine va cere banii ? daca exista un dosar executional ?.Daca nu vi s au solicitat pina in prezent banii,urgent cereti in Instanta prescriptia.Daca insa Banca sau firma recuperatoare are dovada ca vi s au facut niste notificari pe parcurs si au ajuns la Dvs prescriptia se intrerupe. Eu "sper" ca n ati primit nicio notificare in cutia postala.
Notificarea nu intrerupe prescriptia. , decat daca a luat la cunostinta ca s.a facut cesionarea creantei, aici pierd recuperatorii deoarece ei merg pe naivitate .

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica termenul de prescriptie coraina80 coraina80 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o nelamurie. Pentru un card de credit, ultima rata a fost achitata in Nov 2008 si intre timp datoria a fost ... (vezi toată discuția)