avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... construirea unui acoperis la un bloc cu 4 etaje si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

construirea unui acoperis la un bloc cu 4 etaje si sursa de bani ptr.plata lui?

Buna ziu!
Ca membru in C.Ex.al unei asociatii de proprietari,am si eu doua nelamuriri:
1).Un proprietar de ap.care locuieste la et.4,doreste sa i-se construiasca acoperis,reabilitare termica si energetica,tot el nu doreste sa-se implice in construire sa,deoarece spune el ca are servici si nu-i permite timpul,dar sa-se implice dna.administrator si cu presedintele de asociatie ca este datoria lor.Sa caute firma,sa mearga la primarie sa ia autorizatie si altele..Noi stim ca administratora este persoana 3 in 1 si casier, trebuie sa incaseze sa recupereze restante,sa faca plati,este si contabil si administrator.
2).Indicati-mi si mie, va rog frumos, sursa de bani care trebuie achitata firmei care costruieste acoperisul,ptr.ca nu o vad de unde sa se ia.Firma respectiva doreste jumatate din valoarea acoperisului inainte de inceperea lucrarii.
Mentionez ca asociatia noastra nu are spatii inchiriate,spatii publicitare din care sa incaseze venituri la bugetul asociatie.Asociatia nu are fond de reparatii ptr.ca proprietarii luna trecuta cand am avut adunare generala s-a propus a se colecta fond de reparatii dar dansii nu au fost deacord si au votat impotriva.Iar in acel bloc si pe acea scara exista persoane rau platnice care nici nu locuiesc acolo,ci prin strainatate la munca.
Va fac cunoscut ca acel individ ameninta asociatia ca o va da in judecata ca pe el nu-l intereseaza lui sa i-se faca ce a scris in cerere.
Ce raspuns sa-i dam acelui individ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:18, 15 Martie 2017
Asociatia de proprietari este obligata sa repare infrastructura asa cum a fost ea initial din constructie.
Daca ati avut o terasa simpla si s-a degradat, atunci se repara terasa, nu se construieste altceva peste terasa. Aceea nu intra in obligatiile asociatiei.
Pe de alta parte, daca proprietarul doreste sa i se construiasca un acoperis, deci ceva nou as intelege eu, atunci ar trebui sa aiba autorizatie de constructie de la primarie, sa aiba acordul asociatiei de proprietari.

Asociatia de proprietari trebuie sa-si infiinteze un fond de reparatii pentru asemenea situatii, care nu sunt optional de rezolvat, ci obligatoriu.
Daca proprietarul da in judecata asociatia pentru a fi reparata proprietatea comuna va castiga procesul, daca insa doreste ceva mai sofisticat are toate sansele sa piarda.
Dar fondul de reparatii tot trebuie sa existe,
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie acoperis de bloc Buna ziua As dori sa stiu daca la constructia unui acoperis de bloc avand proiect toate actele in regula trebuie sa participe toti locatarii din bloc (cu ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc anca0704 anca0704 Buna ziua. Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul ... (vezi toată discuția)