avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la pauza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la pauza

buna ziua,

exista vreo lege prin care ca angajat sa am dreptul la pauza?sa merg la baie in special. sau trebuie sa ma supun ca un sclav angajatorului si sa merg la baie doar de 2 ori in 8 ore in cele cate 10 min de pauza, dat fiind ca suntem peste 200 de angajati si trebuie sa stam la coada iar daca întârziem cumva ni se aplica sanctiuni.

problema este urmatoare: la firma la care lucrez, noi cei mai mici in functie stam 8 ore si 30 min la munca, si avem 2 pauze a cate 10 min si una de 20 min pauza de masa,
dupa cum am spus suntem multi angajati si nu destule bai sau cuptoare cu micro sa incalzim mâncarea rapid si se ivesc normal cozi. la fel si la baie. atunci daca întârziem 2 sau 3 min suntem sanctionati.


nu exista nici o lege care sa reglementeze aceste lucruri?

iar unii angajati stau 8 ore la lucru si au pauza de masa de 1 ora. in rest putând sa si ia pauza când vor.
X-(X-(
multumesc anticipat de raspuns
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 11:26, 16 Martie 2017
Buna ziua,

Angajatorul are obligatia sa va asigure dreptul la repaos conform Codului Muncii, respectiv art. 134. Pauza de masă şi alte pauze:

(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.


Daca societatea unde lucrati are asa multi angajati (legea cere peste 21 angajati), este obligata sa negocieze si sa incheie cu reprezentantii angajatilor un contract colectiv de munca in care se poate detalia conditiile in care se poate lua pauza de masa sau pauza de nevoi fiziologice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate pauzâ masă Cati Tudi Cati Tudi Bună ziua, Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că ... (vezi toată discuția)
Pauza legala de masa geminus geminus Buna ziua, as dori sa stiu si eu daca angajatorul poate sa oblige efectiv un angajat la o anumita pauza de masa...de ceva timp ni s-a impus la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa ContSters390414 ContSters390414 \" Potrivit art.134 alin.1C.mun., in cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă ... (vezi toată discuția)