avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume pe cale administrativa dupa divort fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume pe cale administrativa dupa divort fara acordul sotului

Buna ziua,
Am si eu o nelamurie lagata de numele fostilor soti dupa divort. In anul 2011 am divortat...la acea vreme sotia nu a cerut si nici eu nu am fost de acord sa mentina numele comun din timpul casniciei. Drept urmare instanta a hotarat sa-si reia numele dinainte de casatorie, iar copilul avut de noi 2 a ramas cu numele meu.
Recent am aflat ca desii a fost obligata, aceasta totusi pastreaza numele meu...In urma investigatiei, Evindeta populatiei mi-a transmis ca aceasta si-a schimbat numele pe cale administrativa, desii la divort nu dorise acest lucru.
Conform OG 41/2003, Art. 4, alineatul 3, litera ‘’e’’ schimbarea numelui pe cale administrativa se poate face cu acordul sotului in forma autentica...
Cum eu nu am fost intrebat si nu mi-am dat consintamantul, cum este posibil totusi sa-si fi schimbat numele?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
ContSters424832, utilizator
Se poate sa își fi întemeiat cererea pe alta litera din ordonanta.
Puteți depune o sesizare la primarie pt verificări.
Dar pana atunci, gândiți-vă dacă chiar contează ce nume poarta acea persoana..
Nu conteaza ce a dorit fosta sotie la divort, cat conteaza ce a pronuntat instanta. Din cate inteleg, doamna ar fi trebuit sa-si reia numele (prin schimbarea CI) IN MAXIM 15 ZILE de la ramanerea definitiva a hotararii de divort, lucru pe care nu stiu daca l-a facut vreodata.
Pesemne ptr a evita (chiar si cu incalcarea legii) schimbarea actelor de identitate inca valabile ca termen de expirare, a amanat acest lucru, ramanand tot cu numele dvoastra.
Adresati o cerere de lamurire la Evidenta Populatiei in care specificati ca nu v-ati dat vreodata acordul si la care anexati o copie (legalizata) dupa hotararea de divort ramasa definitiva. E posibil sa fi primit o "simpla" informatie eronata la ghiseu.
Dar atunci ce rol mai au hotararile judecatoresti, daca se poate pur si simplu dupa sa depui o cerere, fara acordul fostului sot si sa-ti schimbi numele, pe care paradoxal initial nici nu ti-l dorisei...
Sa se spuna in hotararea judecatoreasca faptul ca sotia poate face ce vrea...ca dupa cum se vede si cu acordul meu si fara e tot aia.
Eu nu prea inteleg. Dvs vroiati sa va ceara acordul sa-si schimbe numele DUPA ce divortaserati deja? Nu mai avea sot, deci nu avea acordul carui sot sa il ceara. Soti ati fost pana la pronuntarea divortului.
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
mirebire, utilizator
Deci daca doamna apare in continuare cu numele dvoastra, cel mai probabil este ca nu a pus in practica hotararea de revenire la numele anterior casatoriei. Nu e un caz atat de rar, doamnele respective riscand doar o mica amenda. O solicitare in scris a nelamuririi dvoastra va primi un raspuns oficial si pertinent. Dupa acel raspuns, in conditiile in care se va demonstra vreun fals la dosar, puteti lua alte masuri legale.

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui la câțiva ani după casatorie Dretha Dretha Buna ziua, Dacă la momentul căsătoriei femeia își păstrează numele de familie, poate aceasta sa ia numele soțului mai târziu? (Schimbarea numelui se ... (vezi toată discuția)
Obtinerea pastrarii numelui ex-sotului in cazul divortului ContSters425738 ContSters425738 Buna ziua, as avea nevoie de un pic de ajutor cu niste sfaturi in ceea ce priveste posibilitatea de a-mi pastra numele de familie (acum 19 ani am renuntat ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume- dupa divort, cu al fiicei mele iulia_eu iulia_eu Buna. Problema este urmatoarea......... Eu sunt divortata de cativa ani, copilul mi-a fost incredintat, dar fostul sot nu a acceptat sa ii pastrez numele, pt ... (vezi toată discuția)