avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinerea pastrarii numelui ex-sotului in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinerea pastrarii numelui ex-sotului in cazul divortului

Buna ziua,

as avea nevoie de un pic de ajutor cu niste sfaturi in ceea ce priveste posibilitatea de a-mi pastra numele de familie (acum 19 ani am renuntat la numele meu de familie si am luat numele lui) in cazul in care in hotararea de divort cu toate ca am argumentat consecintele revenit¡rii la numele de familie al meu , dat fiind ca el nu a fost de acord nu mi s-a acordat acest drept. Exista vreo posibilitate de a face recurs si a obtine el ok de a utiliza acest nume chiar daca fostul meu sot nu e de acord?

Va povestesc situatia pe scurt: m-am casatorit acum 19 ani si am adoptat numele sotului; de 12 ani locuiesc in Spania; in tot acest timp toate actele mele de studii sau noile acte de identitate din Spania sunt pe actualul meu nume de familie (al sotului); acum cateva zile s-a pronuntat divortul si cu toate ca am cerut mentinerea numelui dat find ca schimbarea acestuia reprezinta prejudicii financiare, de timp si de imagine cum el nu a fost de acord nu mi s-a acordat acest drept.

Exista vreo posibilitate de acontesta decizia si a obtine acordul de a continua sa folosesc acest nume de familie chiar daca fostul sot nu e de acord? Am citit legislatia in vigoare si o gramada de articole pe aceasta tema si nu vad care ar fi rezolvarea dat fiind ca nu am de gand sa imi schimb numele (ma identific mult mai mult cu acest nume dat fiind ca pe tot parcursul viatii mele de persoana adulta m-am identificat cu acest nume.

Va multumesc pentru ajutor.
O zi buna
Eu nu vad motive, din pacate.
De ce nu ati negociat cu sotul si poate nu ajungeati la procese sau decizii ale instantei?
Atacati hotararea pe acest motiv , apoi daca nu se incuviinteaza, mai puteti incerca pe cale administrativa tot pt motive pe care le-ati scris aici, dar fara legatura cu fostul sot.
Veti solicita schimbarea numelui din x in y ca asa sunteti cunoascuta cu numele ala in strainatate.

Nu se poate negocia cu el dat fiind ca isi schimba deciziile mai des decat isi schimba sosetele.

Oricum, cred ca e nedrept ca acest lucru sa depinda de persoana de care divortezi (se presupune ca deja nu se mai inteleg de nici o culoare, atunci de ce s-ar intelege in privinta asta?). Ar trebui sa depinda doar de Judecator.
gi-jane2 a scris:

Atacati hotararea pe acest motiv , apoi daca nu se incuviinteaza, mai puteti incerca pe cale administrativa tot pt motive pe care le-ati scris aici, dar fara legatura cu fostul sot.
Veti solicita schimbarea numelui din x in y ca asa sunteti cunoascuta cu numele ala in strainatate.

Intampinarea ce a depus-o avocatul meu a cerut mentinerea numelui pe baza prejudiciului economic, din punct de vedere al timpului pierdut si a imaginii (in Spania lumea nu intelege aceasta situatie dat fiind ca aici fiecare isi pastreaza numele exact asa cum il are in certificatul de nastere, fara nici o modificare si nici o adaugire). Din cate inteleg judecatorul a recomandat pastrarea numelui insa fostul sot nu a dat acordul sau deci....

Daca nu obtin prin recurs am sa incerc pe cale administrativa. Si daca nici asa nu obtin (eu nu am copii, ceea ce cred ca e determinant in cazul cererii administrative) merg mai departe la urmatoarea instanta judecatoreasca (de fapt asta ma intereseaza, urmatorii pasi in cazul in care recursul are rezultatul negativ)
Luati-o treptat.. atacati hotararea si vedeti ce iese pana va ramane definitiva, apoi incercati pe cale administrativa.. , iar daca nu vi se aproba cererea, dispozitia de respingere a cererii de schimbare a numelui poate fi contestata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificarile ulterioare.

Alte discuții în legătură

Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume pe cale administrativa dupa divort fara acordul sotului ContSters424832 ContSters424832 Buna ziua, Am si eu o nelamurie lagata de numele fostilor soti dupa divort. In anul 2011 am divortat...la acea vreme sotia nu a cerut si nici eu nu am fost ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume de familie dupa divort pitic1991 pitic1991 Buna ziua, Există vreo modalitate de păstrare a numelui fostului sot daca in hotararea de divort este trecuta schimbarea numelui de familie? Daca nu in ... (vezi toată discuția)