avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie risc maternal - posibilitate recalculare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie risc maternal - posibilitate recalculare

Buna seara,
Sunt angajata la actualul loc de munca din 13 Octombrie 2016. Din 16 Ianuarie 2017 am intrat in concediu de risc maternal fiind insarcinata si avand o sarcina cu risc. Pana in 12 Octombrie 2016 am avut un alt loc de munca unde aveam un salar mai mare.
Luna aceasta cand am primit indemnizatia pe februarie (fiind prima luna intreaga de concediu) am constatat ca indemnizatia mea nu este calculata corect avand in vedere ca din cate am citit eu pentru baza de calcul trebuie sa se ia in calcul veniturile brute de pe ultimele 6 luni lucrate. Cerand explicatii de la angajator mi s-a spus ca ei au luat in calcul cele 3 luni lucrate la ei pentru baza de calcul si ca nu ii interesaza ce am lucrat eu pana atunci. Nu mi s-a spus nici ca ar fi trebuit sa duc o adeverinta cu ultimele salarii de la vechiul angajator.
Se mai poate face ceva pentru recalcularea indemnizatiei de risc? E legal cum au procedat ei?
Precizez ca diferenta e destul de mare intre salarii ceea ce imi influenteaza atat indemnizatia de risc cat si indemnizatia de crestere.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana_Neamt , utilizator 21:35, 21 Martie 2017
Ar putea sa va recalculeze indemnizatia tinand cont si de veniturile pe ultimele 3 luni de la angajatorul anterior, daca le predati repede adeverinta cu veniturile realizate acolo.
Cu putina bunavointa s-ar putea rezolva usor, pana la depunerea declaratiei D112 la finante, in data de 25.03.2017.
Prevederile legale vi le dau mai jos, aratati-le. Puteti sa faceti reclamatie la casa de sanatate.
Problema e ca nu ati depus adeverinta respectiva. Macar angajatorul anterior v-a dat aceasta adeverinta la incetarea CIM? Era obligat sa faca asta.

OUG nr.158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Multumesc pentru raspuns!
Am dus adeverinta cu salariile si au spus ca imi vor recalcula indemnizatia si ca voi primi luna urmatoare diferenta din suma recalculata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul Cryss31 Cryss31 Buna ziua,am si eu o mica nelămurire eu am fost in concediu de risc maternal din data de 4 ianuarie 2019 pana in de data 30 aprilie,din data de 1 mai am ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu concediul medical floralin floralin buna seara.am si eu o intrebare pentru d-voastra,lucrez la kaufland si din cauza ca am avut probleme cu coloana mi sa dat concediu medical ,cei de la kaufland ... (vezi toată discuția)