avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi martorul tras la raspundere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi martorul tras la raspundere?

Ieri am sunat la politie pentru a sesiza mai multe masini parcate pe trotuar (o situatie de zi cu zi in acea zona). Politia locala a venit si nu voia sa ia nicio masura, abia dupa ce le-am atras atentia ca este datoria lor sa vegheze la respectarea legii au devenit recalcitranti si au inceput sa puna amenzi/avertismente si mi-au cerut buletinul pentru a ma trece martor "ca sa pot fi tras la raspundere in caz ca nu se justifica amenda" si pentru ca nu pot da amenzi fara un martor.

Intrebarile mele ar fi:
- poate fi martorul tras la raspundere in astfel de cazuri?
- este nevoie de martor pentru a putea da amenda de circulatie?
- potrivit noii HG 965/2016 parcarea pe trotuar este legala doar in zonele special amenajate si semnalizate?

Va multumesc,
Radu
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 22:18, 18 Martie 2017
Buna ziua,

Martorul asistent nu poate fi tras la raspundere pentru ca participa la activitatea de control si sanctionare a organelor abilitate.
In situatia in care persoana amendata nu este de fata, organul de constatare trebuie sa solicite ajutorul unui martor asistent care sa confirme practic aspectele consemnate in procesul verbal.
Martorul nu are nicio raspundere cu privire la legalitatea sau temeinicia procesului verbal, aceasta raspundere revenind organului constatator. Faptul de a constata si sanctiona ca masinile aveau sau nu voie sa parcheze pe trotuar nu este in sarcina martorului asistent, el vine doar sa confirme starea de fapt.
Nu cred ca politistii ar fi aplicat amenzile doar la insistentele dvs. daca nu aveau un temei legal.
Ca martor veți fi audiat pentru a se stabili situația de fapt.
Doar dacă veți minți la audiere ați răspunde penal ceea ce nu cred ca se va întâmpla.
Chiar dacă se anulează procesul verbal cu amenda nu veți răspunde penal.
Politia locala poate instiinta proprietarul masinii cu privire la incalcarea regulilor de circulatie, fotografiaza masinile, solicita politiei rutiere identificarea proprietarului si apoi comunica procesul verbal de constatare a contraventiei. Eventual cu dovada savarsirii faptei ptr a nu mai pune omul pe drumuri cu contestarea pv in instanta.
Nu poate fi tras la raspundere ,martorul a fost martor ca situatia a fost cea mentionata in PV ,respectiv ca s-au facut poze si eventual sa confirme ca sunt reale; cum au incadrat situatia agentii in PV e problema lor din moment ce nu ati semnat PV .
Au mers la intimidare ,probabil nu le-a convenit ca au fost fortati sa-si indeplineasca indatoririle .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal adrian10 adrian10 Buna ziua Am parcat masina pe un teren (pamant neamenajat) pe care parcheaza toate masinile din zona.Politia rutiera mi-a dat avertisment dar a dispus ... (vezi toată discuția)
Ameda primita fara proces verbal IonutDragan IonutDragan Salutare, am si eu o nelamurire cu privere la o ameda pe care am primit-o. Dupa cum spuneam in titlu am primit o ameda, fara sa mi se intocmeasca proces verbal ... (vezi toată discuția)
Amenda fara motiv. johnythelove johnythelove Buna ziua, am nevoie de ajutorul vostru! In data de 3/11/2016 am fost oprit de un agent in Adjud(asta a fost in jur de orele 7.00 -7.30 seara). Am tras ... (vezi toată discuția)