avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua!
Am si eu o intrebare. In 1993 am primit de la o matusa un apartament prin donatie. Matusa mea este vaduva, fara copii si are 65 de ani.
Intre timp eu si cu sotul meu am renovat apartamentul.
Ar putea matusa mea sa revoce donatia? Relatiile noastre sunt relativ bune, dar acum are, sa zic asa, influente nefaste in jur.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 14:03, 15 Septembrie 2009
Buna ziua!
Daca relatiile dintre dvs. si matusa dvs. sunt relativ bune,atunci nu cred ca ar exista motive de revocare a donatiei.
Donatiile se pot revoca in urmatoarele cazuri:
in caz de ingratitudine a donatarului;
pentru survenienta de copil;
(cazuri prevazute de art. 829 C civ.)
Art.829 c civ stabileste ca donatiile intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor stabilite in act, pentru ingratitudine si pentru nasterea unui copil al donatorului ulterior efectuarii donatiei. La dv. cazul ultim nu cred ca este posibil, iar primele doua cazuri implica un proces in instanta deci este posibil dar, nu prea simplu.
Eu zic sa dormiti linistiti.
Donatia este irevocabila.
Exista intradevar unele cauze de revocare a donatiei, dar ele NU depind de vointa celui care a donat. (oricat ar fi el de influentat)

Ar trebui sa va faceti griji doar din clipa in care ati atenta la viata ei, ati savarsi fata de ea delicte, cruzimi sau injurii grave ori i-ati refuza alimente (ceea ce presupune ca avand nevoie a cerut si dvs. desi aveati posibilitatea ati refuzat sa i le dati). Sau daca s-ar apuca de facut copii.
Acestea sunt toate cauzele de revocare.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.
Donatia este in pribncipiu un act irevocabil, cazurile in care donatia sunt strict si limitativ prevazute de lege. Cazurile respective v-au fost mentionate, iar daca veti considera ca va trebui sa faceti nele acte prin care sa consolidati relatia cu matusa , nu ezitati, intrucat spuneti ca aceasta poate fi influentata negativ. Chiar si asa insa , va fi greu , revocarea poate avea loc mai greu, cu motive bine dovedite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie ContSters111875 ContSters111875 Buna seara Am si eu o problema legata de un act de donatie. Eu si sotul meu ne am casatorit in urma cu 7 ani ,iar dupa 2 ani soacra mea i,a donat sotului ... (vezi toată discuția)
Act de donatie danut74 danut74 soacra mea a facut act de donatie sotiei mele pe o garsoniera...acum vrea sa strice actul de donatie....se poate?:O (vezi toată discuția)
Contestare act de donatie mariadum mariadum Am doua fiice si am donat uneia dintre ele un apartament acum 14 ani. Am aflat de curand ca fata mea a pus ipoteca la banca pe acest imobil si eu in calitate ... (vezi toată discuția)