Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
-Oamenii nu te urăsc pentru că ai făcut ceva rău, ci pentru că ai făcut ceva mai bun decât ei !
-Uneori devenim răi pentru că am fost buni cu lumea nepotrivită.
-Oamenii te uită repede atunci când nu mai au nevoie de tine.
-Fă tot ce te face fericit ! Oricum oamenii te vor judeca, indiferent de situație.
-Când oamenii te vorbesc pe la spate este clar, ești cu mult înaintea lor.
-Nu-ți face griji când unii te vorbesc pe la spate, ei îți caută greșelile tale în loc să le vadă pe ale lor.
-Poți pierde orice, dar nu-ți pierde respectul față de cei care îl merită.
-A doua șansă nu contează, oamenii nu se schimbă.
-Să nu fii niciodată a doua opțiune pentru nimeni ! Ori te vrea, ori te pierde pentru totdeauna.
-Cu cât este mai mică mintea, cu atât este mai mare îngâmfarea.
-Bunul simț poate fi o pedeapsă, deoarece dacă tu îl ai, trebuie să-i respecți și pe cei care nu-l au.
-Nasturii și mintea se observă numai când lipsesc.
-Doamne, dă-le oamenilor minte, dar unora dă-le și instrucțiuni de folosire.
-Există spitale pentru nebuni, dar nu și pentru proști. Nu-i vindecă nimeni pe prosti. Deci evită-i !
-Nu poți avea totul. Unde l-ai pune ?
-Nu fi prea bun, poți fi luat de prost !
-Deșteptul își vede de treaba lui, ... prostul de a altuia.
-Sunt trei tipuri de oameni: care te ajută când îți este greu, care te părăsesc când îți este greu și care te fac să-ți fie greu.
-Dacă un om este gras poate slăbi, dacă este prost nu mai poate face nimic !
P.S Reflectii adunate in timp, din pacate fara a consemna si autorul.
De la Bernard Shaw… citire !
Bernard Shaw este singura persoană din lume care a primit premiul Nobel pentru literatură şi premiul Oscar (pentru scenariul la filmul Pygmalion).
Ca nimeni altul el a putut asocia perfect umorul cu observaţiile profunde asupra vieţii, iar citatele sale precise confirmă profunzimea viziunii sale.
1.Lumea este formată din leneşi care vor să devină bogaţi fără să lucreze, şi proşti care sunt gata să lucreze fără să se îmbogăţească.
2.Omul este ca o cărămidă: arzând, devine mai puternic.
3.Un ziar este un instrument incapabil să facă deosebirea între un accident de circulaţie şi colapsul civilizaţiei.
4.Felul meu de a glumi este cel de a spune adevărul. Este cea mai amuzantă glumă din lume.
5.Secretul succesului constă în a provoca indignare într-un număr cât mai mare de oameni.
6.Iubiţi bărbaţii. Ei au foarte mare nevoie de dragostea voastră. Chiar dacă nu recunosc. În umbra fiecărui bărbat puternic stă o femeie care a crezut în el. Şi l-a iubit cu adevărat.
7.Cel mai mult pe oameni îi interesează ceea ce nu se referă la ei.
8.Dacă vecinul meu îşi bate soţia în fiecare zi, iar eu niciodată, potrivit statisticii, noi ambii ne batem soţiile peste o zi.
9.Dacă începeţi să vă jertfiţi pentru cei pe care îi iubiţi, veţi ajunge să-i urâţi pe cei de dragul cărora v-aţi jerfit.
10.Cel mai mare păcat de care ne-am putea face vinovaţi faţă de ceilalţi oameni nu este să îi urâm, ci să fim indiferenţi. Aceasta este şi esenţa neomeniei.
11.Nu avem dreptul de a consuma fericire fără a o produce.
12.Indecenţa o poţi găsi în orice carte, cu excepţia celei de telefoane.
13.Citind o biografie, ţineţi minte că adevărul nu este potrivit pentru publicare.
14.Soţul ideal este acela care crede că are o soţie ideală.
15.Capacitatea de a suporta singurătatea şi de a avea plăcere din asta este un dar de nepreţuit.
16.Nu e periculos să fii onest, mai ales dacă eşti şi prostuţ.
17.Oamenii care sunt în stare să se distreze, nu au bani, iar cei care au bani, nu sunt în stare să se distreze.
18.Uneori trebuie să-i amuzi pe oameni, pentru a le înlătura gândul de a vă omorî.
19.Ura este răzbunarea unui laş din cauza fricii pe care o simte.
20.Hoţ nu este acela care fură, doar acela care este prins la furat.
21.Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi facem schimb de mere, atunci tu şi eu vom avea în continuare un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi le schimbam, atunci fiecare dintre noi va avea două idei.
22.Reputaţia mea creşte cu fiecare eşec.
23.Acum când am învăţat să zburăm în aer ca păsările şi să înotăm în apă ca peştii, mai avem nevoie de un singur lucru: să ne învăţăm să trăim pe pământ, ca oamenii.
24.Singurul om sensibil pe care îl cunosc este croitorul meu. El îmi ia măsurile de fiecare dată când mă vede. Ceilalţi merg pe măsura veche.
25.Viaţa nu este despre a te găsi pe tine însuţi. Viaţa este despre a te crea pe tine însuţi.
Poezie –pamflet
In țara asta, țara painii
Sa aiba paine chiar și cainii
Guvernul nostru ne obliga
S-avem o zi de mamaliga
Lor ce le pasa cum e traiul
Scumpira trenul și tramvaiul
Scumpira tot, la catarama
Pana și painea și tutunul
Și cand injuri pe șleau de mama
Ei, cica, eu fac pe nebunul.
Teoria mea-i ușoara
Toata viața e o scara
Pe care, ca și la moara
Toți o urca și-o coboara
Și cu asta ce-am facut ?
Ne-am trezit din hibernare
Și-am strigat cat am putut:
Sus cutarea! Jos cutare !
Și cu asta ce-am facut ?
Am dorit, cu mic, cu mare,
Și-am luptat, cum am știut,
S-avem noua guvernare,
Și cu asta ce-am facut ?
Ca mai bine sa ne fie,
Ne-a crescut salariul brut,
Dar traim in saracie,
Și cu asta ce-am facut ?
Ia corupția amploare,
Cum nicicand nu s-a vazut,
Scoatem totul la vanzare,
Și cu asta ce-am facut ?
Pentru-a caștiga o paine,
Mulți o iau de la-nceput,
Ratacesc prin țari straine,
Și cu asta ce-am facut ?
Traversam ani grei cu crize,
Leul iar a decazut,
Cresc intruna taxe-accize,
Și cu asta ce-am facut ?
Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Și cu asta ce-am facut ?
Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicand nu s-a vazut,
Țara-i plina de vedete,
Și cu asta ce-am facut ?
Pleaca-ai noștri, vin ai noștri!
E sloganul cunoscut;
Iarași am votat ca proștii,
Și cu asta ce-am facut ?
O radiografie sanatoasa a zilelor noastre.
Când i-a murit soția, George Carlin, un cunoscut satirist al anilor 70-80, a scris această poveste incredibil de expresivă, relevantă și astăzi.
Paradoxul vremurilor noastre este să avem o structură înaltă, dar o toleranță scăzută; autostrăzi largi, dar vederi înguste.
Cheltuim mai mult, dar avem mai puțin; cumpărăm mai mult, dar ne bucurăm mai puțin.
Avem case mari, dar familii mai mici; comodități mai bune, dar timp mai puțin.
Avem cea mai bună educație, dar mai puțină minte; cele mai bune cunoștințe, dar evaluăm situația din ce în ce mai rău. Avem mai mulți experți, dar mai multe probleme; cea mai bună medicină, dar o stare de sănătate mult mai rea.
Bem prea mult, fumăm prea mult, cheltuim prea iresponsabil, râdem prea puțin, mergem prea repede, ne supărăm prea ușor, ne culcăm prea târziu, ne trezim prea devreme, citim prea puțin, privim prea mult televizorul și ne rugăm prea rar.
Avem cerințe prea înalte, dar valoare redusă. Vorbim prea mult, iubim prea rar și urâm prea des. Știm cum să supraviețuim, dar nu știm să trăim. Adăugăm ani la viața umană, dar nu oferim viață anilor.
Am ajuns până la lună și înapoi, dar cu greu trecem strada pentru a face cunoștință cu noii vecini.
Cucerim spațiul cosmic, dar nu și sufletele.
Facem mai multe lucruri, dar nu și mai bine.
Curățăm aerul, dar poluăm sufletul.
Scriem mai mult, dar învățăm mai puțin.
Plănuim mai multe, dar realizăm mai puține.
Am învățat să ne grăbim, dar nu și să așteptăm.
Creăm noi computere, care stochează mai multă informație și oferă o mulțime de copii, dar comunicăm din ce în ce mai puțin.
Este timpul fast-food-urilor și alimentației incorecte, oamenilor mari și sufletelor mici, profitului rapid și relațiilor dificile.
Timpul creșterii veniturilor familiare și creșterii numărului divorțurilor, caselor frumoase și distrugerii căminelor familiale.
Timpul despărțirilor scurte; scutecelor de unică folosință; legăturilor de o singură noapte; excesului de greutate și pastilelor care fac tot: ne excită, ne calmează, ne ucid.
Este perioada umplerii vitrinelor și golirii depozitelor.
Perioada în care tehnologia îți permite să primești o scrisoare și, în același timp, să o distribui sau să faci clic pe „delete”.
Ține minte ! Petrece mai mult timp cu cei pe care îi iubești, pentru că ei nu sunt cu tine pentru totdeauna.
Îmbrățișează-ți cu căldură omul pe care îl iubești, pentru că este unica comoară pe care o poți oferi din inimă și nu costă nici un bănuț.
Spune-le „te iubesc” persoanelor dragi, dar mai întâi simte acest lucru cu adevărat.
Sărutările și îmbrățișările pot rezolva orice problemă atunci când vin din inimă.
Țineți-vă de mână și bucurați-vă de momentele petrecute împreună, pentru că într-un anumit moment, omul nu va mai fi lângă tine.
Fă-ți timp pentru iubire, pentru comunicare și fă-ți timp pentru a fi capabil să împărtășești tot ce ai de spus.
1. Un mareşal cunoscut pentru moralitatea exemplară, este decorat de Friederich cel Mare.
- Majestate, nu pot primi această distincţie decât pe câmpul de luptă ...
- Primeşte-o şi taci din gură! Nu pot începe din cauza asta un război.
2. Aflat în audienţă la curtea împăratului Austriei, Horia este întrebat de un conte de unde vine.
- Vin din Ardeal, domnule !
- Ah, din ţara unde oamenii mănâncă măgari !
- Domnul conte a fost vreodată pe acolo ?
- Sigur că am fost !
- Atunci, mă mir că aţi scăpat nemâncat !
3. Cu prilejul unei lupte navale, care are loc în largul insulelor Wight, contele Montrand, secretarul lui Taileyrand, devine prizonier pe un vas de război englez. Căpitanul îl invită la un pahar de şampanie şi toastează:
- În cinstea francezilor, care toţi sunt nişte zdrenţe ! Nu fac nicio aluzie !
Spiritual, Montrand răspunde:
- În sănătatea englezilor, care toţi sunt nişte gentlemani. Nu fac nicio aluzie !
4. Vizitând o închisoare, înţeleptul rege Solomon îi întreabă pe deţinuţi pentru ce delicte au fost închişi:
- Nu ştiu, zice unul dintre ei, eu sunt nevinovat, stăpâne !
- Şi tu ? De ce eşti închis ?
- Din greşeală, stăpâne ... Sunt mai nevinovat decât un prunc !
Toţi spun că au fost închişi pe nedrept, în afară de ultimul, care zice:
- M-au închis pentru că sunt un tâlhar. Am furat şi de la bogaţi, dar şi de la săraci.
- Deţinutul ăsta să fie eliberat, ordonă regele. Aici sunt numai oameni cinstiţi şi s-ar putea să-i corupă.
5. Preşedintele Lyndon Johnson este renumit pentru capacitatea lui de a se descurca în situaţii critice. Internat în spital în urma unui infarct, el îi telefonează soţiei:
- Draga mea, ştii că am două costume în lucru, la croitor ?
- Da ! Unul negru şi unul gri.
- Du-te, te rog, la croitor şi spune-i că, deocamdată, costumul gri mai poate aştepta. Să se ocupe de cel negru, de care se pare că voi avea nevoie !