avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Maxime - Aforisme - Cugetari
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Maxime - Aforisme - Cugetari

Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius

Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius

No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian

Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon

Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad

Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer

Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:00, 6 Ianuarie 2025
Ziceri

Femeilor le plac bărbaţii plinuţi... în zona portofelului. (Kay Ingram)

Spun unii că e mai bine să faci dragoste decît război, dar, dacă aveţi chef de amîndouă, căsătoriţi-vă ! (Jerry Seinfeld)

Căsătoria provine din dragoste aşa cum şi oţetul provine din vin. (Lord Byron)

Femeia ar fi mai fermecătoare dacă am putea să-i cădem în braţe fără să-i cădem în gheare. (A. Bierce)

Căsătoria este o legătură între o persoană care nu-şi aduce aminte niciodată aniversările şi una care nu le uită niciodată. (Ogden Nash)

Când te căsătoreşti ai nevoie de un martor. Ca la orice duel. (Sacha Guitry)

Uneori e greu să spui dacă într-o casă conduce bărbatul, femeia, soacra sau bucătăreasa. Totuşi, câinele casei ştie întotdeauna cine e şeful. (Marcel Pagnol)

Dragostea e ca duelul: dacă te atinge, te răneşte. (Tristan Corbiere)


Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fim homosexuali, i-ar fi creat pe Adam şi pe Walter. (L. Bryant)

Ca să-şi apere punctul de vedere, avocatul îşi pune roba.
Femeia şi-o scoate. (Coluche)

Soţia mea este nepreţuită, dar pe mine mă costă al naibii de mult. (Sacha Guitry)

În materie de dragoste fizică, astăzi, hainele jenează mai mult decât principiile. (Philippe Bouvard)

Soarta favorabilă e ca femeia: dacă nu profiţi de ea când îţi iese în cale, mâine n-o mai prinzi, că a avut-o altcineva. (Napoleon)

Cine ştie să descifreze privirile femeilor nu mai are nimic de învăţat. (William Shakespeare)

Bărbatul a fost creat înaintea femeii ca să apuce să spună şi el câteva cuvinte fără să-l întrerupă nimeni. (Jules Renard)
Bărbaţii vor să fie prima dragoste pentru femei, în timp ce femeile vor să fie ultima dragoste pentru bărbaţi. (Oscar Wilde)

Plăcerea din dragoste ţine doar un moment, durerea din dragoste ţine o veşnicie. (Autor necunoscut)

Un spectacol de operă este ca o femeie inteligentă: costă mult, e greu de înţeles şi nu poţi spune nimic rău despre el fără să fii considerat mitocan. (Cleveland Amiory)

Poate că gelozia le plictiseşte pe femei, dar lipsa ei le omoară de-a dreptul. (Alfred Capus)

Vă plac femeile geloase sau altele ? Care altele ? (Pierre Doris)

E imposibil să ghiceşti cîţi bani are de gînd să cheltuie o femeie. (Albert Willemetz)

Cînd o femeie are darul de a tăcea, are precis şi alte calităţi ieşite din comun. (Corneille)
Intelepciune

Înţeleptul zen
Un înţelept zen se plimba pe stradă, când un om a ieşit brusc dintr-un gang şi cei doi s-au izbit puternic unul de celălalt. Străinul şi-a tieşit din minţi de furie. Înţeleptul a făcut o mică plecăciune, a zâmbit amabil şi i-a spus:
- Prietene, nu ştiu care dintre noi este răspunzător de această întâlnire bruscă. Nu am intenţia să-mi pierd timpul făcând investigaţii în această direcţie. Dacă a fost vina mea, îmi cer iertare. Dacă a fost vina ta, consideră-te iertat.
După care a zâmbit din nou şi şi-a văzut de drum.

Disputa filozofică
- Spune-mi un singur efect practic, concret, al spiritualităţii - i s-a adresat scepticul Ghidului spiritual, gata de o dispută filosofică.
- Iată unul - i-a răspuns Ghidul spiritual. Când cineva te insultă, îţi poţi ridica spiritul la o înălţime la care insulta nu mai poate ajunge.
Aspirantul spiritual
Un aspirant a făcut o greşeală foarte mare şi toată lumea se aştepta ca Ghidul spiritual să îl pedepsească. Însă Ghidul spiritual s-a comportat ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut.
După o lună a venit un aspirant la el şi i-a zis foarte indignat: „Nu pot să cred că nu i-ai zis nimic când ai văzut că a greşit. Doar de asta ne-a dat Dumnezeu gură”.
Ghidul spiritual i-a răspuns: „Da, dar ne-a dat şi pleoape”.

Rabinul și călătorul
Într-o bună zi, un călător trecu pe la un rabin faimos. Fu uimit să vadă că rabinul nu avea altceva decât o odaie plină de cărţi. Avea drept mobilă doar o masă şi o laviţă.
- Dar, învăţătorule, unde-ţi este mobila? - întrebă călătorul nostru.
- Dar a ta unde este? - întreba la rându-i rabinul.
- A mea? Păi, eu sunt doar în trecere pe aici - răspunse calatorul.
- Şi eu la fel - zise rabinul.

Samuraiul
Lângă Tokio trăia un vestit războinic samurai, care a decis să-i îndrume pe cei tineri în budismul Zen. Se spune că, în ciuda vârstei înaintate, el putea înfrânge orice adversar.
Într-o după-amiază, un luptător – cunoscut pentru lipsa lui de scrupule – a ajuns în localitatea unde trăia bătrânul samurai. Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la lupta, aştepta până când adversarul făcea prima mişcare şi apoi contraataca foarte repede.
Tânărul luptător nu pierduse încă nicio luptă. Auzind de reputaţia samuraiului, a decis să-l învingă pentru a-şi mări faima.
Toţi studenţii erau împotriva luptei, dar bătrânul samurai a acceptat provocarea. S-au adunat toţi în piaţa din centrul oraşului, iar tânărul a început să-l insulte pe samurai. A aruncat câteva pietre în direcţia lui, l-a scuipat în faţă, l-a insultat, i-a insultat până şi pe strămoşii săi.
Timp de câteva ore, a făcut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar bătrânul rămânea impasibil. La sfârşitul după-amiezii, simţindu-se obosit şi umilit, războinicul a abandonat lupta şi a plecat.
Decepţionaţi de faptul că Ghidul spiritual primise atât de multe insulte şi provocări, studenţii l-au întrebat:
- Cum ai putut răbda atât de multă umilinţă? De ce nu ţi-ai folosit spada, chiar dacă ştiai că ai fi pierdut, în loc să-ţi expui laşitatea în faţa tuturor?
- Dacă cineva vine la tine cu un dar şi tu nu îl primeşti, cui aparţine darul ? întrebă samuraiul.
- Celui care ţi l-a oferit - replică unul dintre discipoli.
- La fel şi cu orice mânie, insultă sau invidie - spuse Ghidul spiritual. Când nu sunt acceptate, continuă să aparţină celui care le-a purtat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfaturi zen
Filozofia ZEN, de provenienta asiatica, a patruns puternic si in lumea occidentala. Astazi nu vom prezenta nici radacinile, nici elementele de baza ce guverneaza acest curent. Practic, va vom arata doar “varful” si anume un sir de 12 invataturi ce le sunt recomandate celor care urmeaza aceasta filozofie. Utilitatea si universalitatea acestor principii este evidenta si o aducem astazi in atentie. Multumim autorului acestui text pentru grupajul inspirat pe care l-a facut in aceasta selectie.
“Principiile prezentate mai jos se inrudesc intre ele, dar tocmai acest aspect face din calea ZEN o cale usor de urmat.
1. Fa un singur lucru la un moment dat ! Cand petreci timp cu copilul tau, fa doar asta, fara a mai vorbi la telefon cu cei de la birou; cand mananci, doar mananca ... nu si privi la televizor; cand faci baie... fa baie .. si savureaza linistea.
2. Fa-l usor si intentionat ! Ia-ti timp pentru a indeplini o sarcina si nu o face la intamplare ... Ia timp o sa reusesti, dar se poate.
3. Termina ce ai inceput ! Ce facem de cele mai multe ori ? Primim sarcini peste sarcini. Nici nu terminam bine una ca ne si mutam atentia catre alta. Este incorect. Concentreaza-te pe ceea ce ai inceput. Si organizeaza-te. Sau chiar incepand de la lucruri simple. Se recomanda, chiar si atunci cand iti pregatesti un sandwich, sa nu te apuci de mancat pana nu strangi ingredientele ramase dupa ce l-ai pregatit - vasele si ustensilele. Dupa, te poti concentra pe urmatoarea activitate, respectiv a manca sandwich-ul.
4. Fa mai putin ! Asta nu inseamna ca filozofia ZEN te indeamna sa fii lenes, dar, facand mai putine activitati, cu siguranta le faci mai bine - si le si termini.
5. Ia pauze intre activitati ! Acest principiu este inrudit cu cel anterior si ajuta la relaxarea corpului, dar si a spiritului.
6. Dezvolta „ritualuri” ! Calugarii ZEN au diverse ritualuri chiar si pentru cele mai simple activitati, gen a manca, a face curat, a medita. Noi nu trebuie sa facem exact ca ei, dar ne putem inventa propriile ritualuri. Acestea au rolul lor de a ne insenina ziua. Incepand cu ritualuri de la felul in care iti incepi ziua (poate ca dansezi un minut de unul singur) pana la felul in care gandesti ...
7. Fa-ti timp pentru „anumite” activitati ! Sunt activitati de rutina pe care le faci in fiecare zi: mananci, muncesti, faci baie. Este importanta si rutina asta !
8. Fa-ti timp pentru a sta in pozitia zazen ! In viata unui calugar ZEN, asezarea in pozitia ZAZEN (seiza - pozitie sezand in genunchi, pe o banca sau un zafu) este cea mai importanta activitate a zilei. Noi nu suntem calugari ZEN, dar acest timp dedicat doar „statului” este o practica care te ajuta foarte mult si te invata cum sa fii cu adevarat prezent.
9. Zambeste si ajuta-i pe ceilalti ! In ceea ce-i priveste pe calugarii ZEN, acestia isi petrec o mare parte din zi ajutandu-i pe ceilalati calugari din manastire sau pe oamenii aflati in afara manastirii. In ceea ce ne priveste pe noi, zambind si fiind buni cu ceilalti putem sa ne imbunatatim considerabil viata.
10. Asigura-te ca ai mancat si ai facut curat inainte de a medita ! Gatitul si curatenia pentru practica ZEN sunt unele dintre cele mai importante activitati ale zilei. Pentru noi, cei mai multi, a gati sau a face curat este o rutina plicitsitoare. Insa, personal, de ceva timp, atunci cand fac asta, de fapt ma bucur, caci am timp pentru mine, pentru gandurile mele … Si asa putem adapta …
11. Ganditi-va la ceea ce aveti cu adevarat nevoie ! Un calugar budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi,10 perechi de balerini si asa mai departe … Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine. Nu zic ca trebuie sa ganditi asemeni lui, dar poate fi un model de inspiratie pentru noi toti, pentru a ne reaminti care este diferenta dintre nevoie si dorinta si care ne sunt, pana la urma, dorintele reale ... si care sunt prea mult, create ! Deci, daca ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poti trai si fara acel ceva !
12. Traieste simplu ! Fa loc in viata ta pentru esential ! Esentialul poate insemna ceva diferit de la persoana la persoana. Spre exemplu, pentru mine, familia, mancatul sanatos (sau cat de cat sanatos), cititul sunt elemente esentiale. Pentru altii, sa petreaca timp cu prietenii, sa calatoreasca ... sau zeci de alte exemple poate fi esential. Difera ! Dar ce este important este sa-ti faci o lista de prioritati (mentala sau scrisa) si sa fii constient de importanta realizarii ei, zi de zi. In felul acesta faci loc pentru ce este cu adevarat important si elimini neesentialul.
Maxime, cugetari si aforisme celebre.
1. Cine nu cade nu se poate înălţa. (Lucian Blaga)
2. Nu zi niciodată „nu se poate”, ci începe cu „să vedem”. (Nicolae Iorga)
3. Nu folosi o spadă ca să-ţi goneşti musca de pe căciulă. (Lao Tse)
4. Butoaiele goale fac cea mai mare gălăgie. (Sofocle)
5. Iubirea orbeşte. Şi exact în momentul acela femeia profită. (Vincente Garcia)
6. N-are rost să-ţi faci probleme gândindu-te că o să mori. Oricum acesta va fi ultimul lucru pe care-l vei face.(Hubie Morrison)
7. Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul. (Albert Einstein)
8. Ştiu că nu ştiu nimic, şi nici măcar asta nu ştiu. (Socrate)
9. Pentru orice realizare primul pas este curajul. (Goethe)
10. Peştii se prind cu undiţa, iar oamenii cu vorba. (W. Shakespeare)
11. O călătorie de mii de mile începe cu un pas. (Lao Tse)
12. În viaţă există două tragedii. Una e să nu obţii ceea ce-ţi doreşti. Cealaltă e să obţii. (G.B.Shaw)
13. Viața întreagă pare prea scurtă celor care fac binele, dar pentru cei care fac rău o singură noapte înseamnă un timp nesfârşit. (Lucian)
14. Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
15. Dacă timpul pentru alţii înseamnă bani, pentru noi are un preţ incalculabil. (Goce Delcev)
16. Cine l-a văzut pe „mâine” ? Ce osteneală este aceea de a săpa o fântână când arde casa? (Bhartrhari)
17. Timpul consumă rodul oricărei acţiuni, care nu-i îndeplinită îndată. (Pancatantra)
18. De cele mai multe ori remediul unui lucru neplăcut este amânarea. (Somadeva)
19. Bătrânului nu-i șade bine nici soldat, nici amorezat. Acestea sunt atributele tinereţii. (Ovidius)
20. Felul cum întrebuinţăm timpul liber ne trădează caracterul. (Plinius)
Va continua
Sfaturi esenţiale pentru armonia sufletească ce vin din grandiosul Tibet
1. Iţi place – spune.
2. Nu îţi place – spune.
3. Iţi este dor de cineva –sună.
4. Nu înţelegi – întreabă.
5. Vrei să te întâlneşti cu cineva – cheamă-l.
6. Vrei ceva – cere.
7. Niciodată nu te certa.
8. Vrei să fii înţeles – explică.
9. Eşti vinovat – admite, cere scuze.
10. Fiecare îşi are adevărul lui şi aceste adevăruri nu coincid.
11. Nu comunica cu oameni de proastă calitate.
12. Cel mai important în viaţă e iubirea – restul sunt detalii.
13. Problemele omului sunt doar în capul lui.
14. Caută plăcerea în tot ce te înconjoară.
15. Nu uita că ai doar o viaţă.
16. Reţine că nu îi datorezi nimănui nimic.
17. Reţine că nimeni nu îţi datorează nimic.
18. Nu regreta timpul şi banii cheltuiţi pentru cunoaşterea lumii.
19. In viaţă mereu să te bazezi doar pe tine.
20. Ai încredere în simţurile tale.
21. Fii răbdător cu oamenii.
22. Admiră natura.
23.Dacă ai dispoziţie proastă, aminteşte-ţi că atunci când vei muri nu o vei avea deloc.
24. Trăieşte azi pentru că ieri s-a dus, iar mâine poate să nu vină.
25. Nu uita că ziua de azi e cea mai bună zi.

Alte discuții în legătură

Maxime in limba romana. ContSters98251 ContSters98251 Fericirea nu este nimic decat sanatate buna si o memorie proasta. Albert Schweitzer (vezi toată discuția)
Intrebari despre viata si iubire BX BX Cand o inima a fost inghetata de durere, calea catre distrugere mai poate fi evitata sau este ceva predestinat ? Vietile noastre urmeaza o cale foarte lunga si ... (vezi toată discuția)
Sfaturi pentru o viata implinita raser raser Dragi forumisti, Nu m-am priceput unde sa incadrez acest subiect. Va rog sa fiti ingaduitori si sa-l asezati Dvs. acolo unde i-ar fi locul. ... (vezi toată discuția)