Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
Replici istorice 1
6. În sala tronului se aud voci certăreţe din anticameră. Frederich cel Mare îşi întreabă valetul:
- Ce se întâmplă acolo ?
- Majestate, două contese se ceartă care să intre prima la dumneavoastră.
Frederich dispuse, după o clipă de gândire:
- Spune-le să intre mai întâi cea mai urâtă şi mai bătrână !
Valetul iese, iar în anticameră se face linişte. Contesele pleacă amândouă.
7. Nancy Astor, prima femeie aleasă deputat în parlamentul britanic, se întâlneşte pe coridor cu Winston Churchill. După un schimb de replici nu prea amabile, Lady Astor spune:
- Dacă aş fi soţia dumneavoastră, v-aş turna otravă în cafea !
- Iar eu, soseşte replica lui Churchill, dacă aş fi soţul dumneavoastră, aş bea-o liniştit !
8. - Probabil vă simţiţi extraordinar, văzând câtă lume se adună când vorbiţi, îi spune o admiratoare lui Winston Churchill.
- Adevărat, dar nu uit niciodată că, dacă în loc să ţin un discurs aş fi spânzurat, s-ar aduna de trei ori mai multă lume ...
9. La funeraliile regelui Eduard al VII-lea, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei
stă lângă preşedintele S.U.A., Theodore Roosevelt. Cu obişnuitul său ton de superioritate, Wilhelm îi spune preşedintelui american:
- După ceremonie, vino la mine ! Te aştept la ora două. Am patruzeci şi cinci de minute la dispoziţie.
Vrând să-i servească o lecţie de politeţe, Roosevelt îi răspunde:
- Voi fi punctual ! La două fix voi fi acolo, deoarece nu vă pot acorda decât douăzeci de minute ...
10. Pe vremea reginei Victoria, Disraeli, prim-ministrul Marii Britanii, este întrebat care este deosebirea între o nenorocire şi o calamitate.
- Dacă Gladstone (marele său adversar politic) ar cădea în Tamisa, asta ar fi o nenorocire, dar dacă cineva l-ar salva de la înec, ar fi o adevărată calamitate.
Ileana Vulpescu la 80 de ani
„La 80 de ani, cum nu mă pregătesc de grădiniţă, am tras şi aceste concluzii despre lumea-n care trăim. Pământul - socot - este ori un loc de ispăşire ori o colonie penitcenciară a altei lumi, iar noi, orişicum, cobaii.
Cu aceste vederi, am zis că, dacă tot mi s-a dat viaţă, atunci s-o trăiesc. Modest, fără fumuri, într-o lume tot mai restrînsă.
Oricum, altă viaţă nu mi-aş dori. Scriu fiindcă am vrut să comunic în felul ăsta cu semenii mei.
Am trăit pînă la 15 ani în regim monarhic, pe urmă în comunism şi, din 1990, în regimul succesor acestuia, în care s-au ilustrat o mulţime de nepoţei ai Kominternului. Bine - un bine pentru toată lumea - n-a fost niciodată-n România; şi nicăieri pe Pămînt. Nu mi-a fost drag internaţionalismul comunist, nu mi-e drag nici internaţionalismul capitalist. Mă doare să văd că patriotismul este asimilat sifilisului
şi blenoragiei. Mă-ntristează să văd că, în comparaţie cu politica, bordelul este o mănăstire.
Că învăţămîntul este o parodie, că-n spitale trebuie să-ţi aduci şi tifon de-acasă. La acest ultim capitol am bătut de departe comunismul. Cultura a ajuns o aventură individuală, iar limba română din mass-media, o păsărească de rîs şi de plîns.
Ce fac eu ? Mă uit cum fuge timpul. Viaţa m-a-nvăţat să rîd cu măsură şi să-mi economisesc lacrimile.
Dacă într-un viitor neprecizat cineva m-ar mai citi şi m-ar comenta, aş dori să se refere doar la ceea ce-am scris. N-am nimic de ascuns autobiografic, dar îmi consider viaţa cît se poate de banală; deşi n-am trăit-o-n dorul lelii.
La 80 de ani - le urez tuturor (şi mai ales celor tineri) să-şi întărească vîrtos cocoaşa, să-şi poarte cu demnitate crucea şi să se bucure de fiecare clipă ca şi cînd ar fi ultima."
Bugetul trebuie echilibrat,
Tezaurul trebuie reaprovizionat,
Datoria publica trebuie micsoarata,
Aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata,
Ajutorul dat altor tari trebuie eliminate pentru ca Roma sa nu deaf aliment.
Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca in loc sa traiasca pe spinarea statului.
(Cicero, anul 55 inainte de Hristos)
Intrebare. Ce s-a modificat timp de 2069 de ani ?
Raspuns. Nimic.
„Căsătoria. Aproape toţi cei pe care îi cunoşteam aveau o problemă în privinţa asta. Unii aveau probleme să intre într-o căsnicie, alţii să iasă dintr-una. ” (Mitch Album)
*Într-o zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este dragostea.
Socrate i-a răspuns: Du-te pe câmpul din apropiere şi adu-mi cel mai frumos spic de grâu pe care îl vei găsi, dar ţine cont că nu ai voie să faci decât o singură încercare. Platon l-a ascultat fără să crâcnească, şi s-a întors după o vreme fără a aduce nimic cu el. Socrate l-a întrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lămurit: Atunci când am intrat în lanuri am zărit un spic înalt şi frumos, dar m-am gândit că poate voi găsi un altul şi mai maiestos, aşa că am mers mai departe. Am căutat în zadar după aceea, căci nu am aflat nici un alt spic asemenea celui dintâi, aşa că nu ţi-am mai adus vreunul. Socrate i-a spus: Aceasta este dragostea.
*Într-o altă zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este căsătoria.
Socrate i-a zis: Mergi până la pădure şi taie-mi cel mai mândru şi mai chipeş brad, dar adu-ţi aminte că nu ai voie să faci decât un singur drum pentru asta. Platon a făcut întocmai şi a revenit după un timp cu un brad nu tocmai înalt şi nu foarte frumos, dar îndeajuns de arătos.
Socrate l-a întrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a răspuns:
Am văzut nişte brazi foarte falnici în drumul meu prin pădure, dar mi-am amintit ce s-a întâmplat ultima dată, cu spicul de grâu, aşa că l-am ales pe acesta. Mi-a fost teamă că dacă nu îl iau cu mine mă voi întoarce din nou cu mâinile goale, deşi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zărit.
Socrate i-a spus: Aceasta este căsătoria.
*Cu o altă ocazie, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este fericirea.
De această dată, Socrate l-a îndrumat: Du-te pe malul râului şi culege cea mai frumoasă floare pe care o vei găsi, dar ţine seama că nu poţi să alegi decât o singură dată. Platon a făcut aşa cum i s-a cerut şi, la întoarcere, a povestit: Am văzut această floare lângă râu, am cules-o şi m-am gândit că este cea mai frumoasă dintre suratele ei. Deşi am zărit şi alte flori minunate, continui să cred că aceasta este fără egal.
Socrate i-a zis: Aceasta este fericirea.
*Cu un alt prilej, Platon şi-a întrebat învăţătorul ce este viaţa.
Socrate i-a cerut să facă un nou drum în pădure şi să aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieşi în cale. Platon a plecat de îndată, gata să îşi ducă la îndeplinire sarcina.
Au trecut trei zile, dar el nu şi-a mai făcut apariţia.
Socrate a mers şi el în pădure, să îşi caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poiene. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o, răsărind din pământ chiar lângă el. Învăţătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: Dacă făceam asta, s-ar fi veştejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Aşa că am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi căuta o alta, la fel de frumoasă. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o.
Socrate i-a spus: Ei bine, se pare că ştii deja adevărul despre viaţă.
Concluzii:
*dragostea nu înseamnă perfecţiune;
*căsătoria nu trebuie să fie o alegere perfectă, ci să devină una;
* fericirea este o stare de spirit autocâştigată de alegerea făcută;
* viaţa este bucuria de a fi împreună.