avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Maxime - Aforisme - Cugetari
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Maxime - Aforisme - Cugetari

Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius

Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius

No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian

Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon

Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad

Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer

Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:00, 6 Ianuarie 2025
Ultimele cuvinte ale lui Steve Jobs

El a murit fiind miliardar, la vârsta de 56 ani. Și ultimele lui cuvinte ne determină pe toți să reflectăm asupra sensului vieții…
Iata care au fost ultimele lui cuvinte:
„Am ajuns pe culmile succesului în lumea afacerilor. În ochii altora viața mea este esența succesului.
Dar, pe lângă serviciu, am puține bucurii. Până la urmă, bogăția este doar un fapt de viață, cu care m-am obișnuit.
În acest moment, când zac pe patul de spital și îmi reamintesc întreaga mea viață, înțeleg că toată bogăția și toată aprecierea, pe care le am, sunt lipsite de sens și neînsemnate în fața morții iminente.
Puteți să angajați pe cineva ca să conducă mașina sau să câștige bani în locul vostru, dar nu puteți să angajați pe nimeni cu toți banii voștri, ca să suporte boala în locul vostru.
Puteți să găsiți și să cumpărați lucrurile materiale. Dar există un lucru, pe care nu puteți să-l găsiți și să-l cumpărați, când este pierdut — „viața” nu poate fi cumpărată.
Răsfățați-vă bine pe voi insiva. Și respectați-i pe ceilalți.
Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât devenim mai înțelepți și treptat înțelegem că ceasul, care costă 30$ și cel ce costă 300$ arată una și aceeași oră.
Chiar dacă avem un portofel, care costă 30$ sau unul cu prețul de 300$, în ambele încape aceeași sumă de bani.
Chiar dacă conducem un automobil de 150.000$ sau o mașină de 30.000$, drumul și distanța sunt egale și vom ajunge la aceeași destinație.
Dacă vom bea o sticlă de vin de 300$ sau una de 10$, „plăcerea” va fi similară.
În casa, în care trăim, cu suprafața de 300 m² sau 3000 m², suntem la fel de singuratici.
Adevărata fericire din sufletul vostru nu provine de la lucrurile materiale ale acestei lumi.
Atunci când călătoriți cu avionul pe un loc de clasa I sau clasa economică, dacă avionul cade, dumneavoastră cădeți împreună cu el.
Cinci lucruri incontestabile:
1. Nu educați în copiii voștri aspirația de a deveni bogat. Educați-i astfel încât ei să tindă să devină fericiți. De aceea, când vor crește, ei vor ști ce înseamnă valoarea lucrurilor, dar nu prețul.
2. Consumați mâncarea ca pe medicamente. În caz contrar veți fi nevoiți să luați medicamentele în calitate de mâncare.
3. Cel care vă iubește niciodată nu vă va părăsi, chiar dacă ar avea 100 motive să renunțe la dumneavoastră. El/ea va găsi întotdeauna un motiv, ca să rămână puternic/ă și să nu vă părăsească.
4. Există o mare diferență între a fi om și a fi uman.
Dacă doriți să mergeți repede, mergeți singur! Dar dacă doriți să ajungeți departe, mergeți împreună!
Șase cei mai buni medici din lume:
1. Lumina solară.
2. Odihna.
3. Exercițiile fizice.
4. Dieta.
5. Încrederea în sine
6. Prietenii.
Să aveți prieteni în toate etapele vieții și bucurați-vă de o viață sănătoasă !”
Cugetari de la prof. dr. academician Grigore Moisil

O teoremă e o scrisoare de dragoste către un necunoscut, către acela care îi prinde nu numai înţelesul, ci şi toate subînţelesurile.

Cineva l-a întrebat: „Credeţi că e potrivit ca un profesor să facă glume la cursuri ?”
Profesorul Moisil a răspuns: „Ştiinţa nu e tristă, decât pentru unii.”

Ştiinţa se răzbună ca o femeie: nu când o ataci, ci când o neglijezi.

Libertate totală: ai impresia că e un joc de cuvinte aceasta expresie și pare un non-sens ... Fiecare are, atâta libertate, cât îi permit legile țării în care trăiește .....

Problema morţii este vie ... la o anumită vârstă.

Un om e uman nu numai prin defectele lui, ci şi prin calităţile lui.

Se ştie că un profesor bun, e acela care te face ca lucrurile mai grele, să ţi se pară uşoare.

Măsura legislativă, o indicaţie administrativă, este una din componentele vieţii unei societăţi; opinia publică e o altă componentă. Nu trebuie crezut că dacă se decretează o lege, ea se va şi aplica automat. Nu se aplică decât legile cu care sunt de acord cei ce le aplică.

Pe omul cu adevărat capabil, limitele îl stimulează. Evident, morala nu e „puneţi, fraţilor, piedici !”, ci „dacă daţi de piedici, depăşiţi-le !”.

Eu cred că omul trebuie să caute să găsească plăcerea în însăşi munca lui. Consider că munca e o pedeapsă, numai dacă omul nu se află la locul potrivit, dacă face altceva decât îi place.

Sunt unii oameni care cred că matematica trebuie făcută între cutare şi cutare oră. Nu e adevărat. Matematica nu se face la ore fixe. Matematica se face când îţi vine o idee. Noaptea sau dimineaţa, când te scoli și când te speli, te gândeşti. Dacă nu te speli, te gândeşti când nu te speli.

Greu nu e să ai dreptate, greu e să convingi pe alţii, ca ai dreptate. Totuși, nu întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Şi mai ales e greu să convingi pe cei care spun că s-au convins.

Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată.

Un om la 20 de ani trebuie să fie admirat, la 30 apreciat, la 40 invidiat şi la 60 stimat.

Întrebările la care trebuie să răspunzi cel mai sincer sunt cele pe care ţi le pui singur.

Numai prostia poate să aibă intermitenţe.

Ce este un pesimist ? Un optimist bine informat.

Nu e de părerea ta cel care te aprobă, ci cel care te imită.

Marele regret al vieţii mele este ... că nu am avut nici unul .....

Din experienţa personală: vinul și femeile se dau ... numai pe bani.
Expresii celebre ce au la baza cugetari

1. S-a dus pe apa Sâmbetei (a dispărut).
Apa Sâmbetei era, într-o veche credinţă, un râu care se varsă în Infern, deci tot ce cădea în acea apă, nu se mai putea găsi.
2. Banul n-are miros
Împăratul Vespasian i-a urmat lui Nero şi a găsit visteria goală. El a pus multe dări, chiar şi pe closete. De atunci, closetele se numesc şi vespasiene.
Într-o zi, fiul său, Titus (viitor împărat) i-a spus că poporuL râde şi îl bârfeşte pentru că a scos bani din o sursă mirositoare. Vespasian i-a pus sub nas fiului său o monedă şi i-a spus: „Uite, banul n-are miros”.
3. Îi face capul calendar
Este o expresie veche şi a pornit de la faptul că, demult, în calendare apăreau multe cifre, date astronomice, istorice, geografice care nu puteau fi ţinute uşor minte.
4. Nici în clin, nici în mânecă
Ştim că mâneca este partea hainei care acoperă braţul, iar un clin este o fâşie oarecare de material. Nu este nici o legătură între aceşti termeni şi expresia românească „a nu avea nici în clin, nici în mânecă cu ceva sau cu cineva”.
Expresia este veche şi se trage din Transilvania. Acolo, ţăranii spun „în mânec” când urcă cu carul un deal şi „în clin”, când coboară la vale. Când căruţa şi căruţaşul stau pe loc, va fi nici în clin, nici în mânec. Expresia a pătruns în toate regiunile ţării şi s-a păstrat până azi nu cu sensul primar, ci aşa cum am spus, să nu ai de-a face cu ceva sau cu cineva în nicio împrejurare.
5. Mă aflu în al 7-lea sau al 9-lea cer
Expresia e bazată pe credinţa celor vechi că cerul este alcătuit din mai multe bolte. În boltele de sus, ajungeau cei fericiţi, aşa că expresia înseamnă că te afli în culmea fericirii, desfătării şi bucuriei.
6. In vino veritas - în vin este adevărul
Expresia, veche de peste 2000 de ani, este atribuită poetului grec Alceu, care a trăit cu 6 secole înainte de Hristos.
Pe vremea lui, celor bănuiţi de fapte rele li se dădea să bea vinuri tari pentru a spune adevărul. Omul, la băutură, devine vorbăreţ şi atunci dezvăluie taine pe care le-ar ascunde dacă ar fi treaz.
7. Muncă de Sisif
Sisif a fost un rege legendar, pe care Zeus l-a osândit, pentru nesupunere, să urce un deal din infern ducând în spinare o stâncă uriaşă. Dar cum ajungea în vârf. stânca aluneca şi Sisif trebuia să o ia de la început.
Expresia se referă la o strădanie istovitoare şi inutilă, un efort spre un obiectiv imposibil de atins.
8. Piatra de încercare
Este o piatră foarte dură de culoare neagră. Piatra este folosită de bijutieri pentru a verifica dacă o bijuterie este din aur şi din ce fel de aur. Bijutierul freacă obiectul pe piatra neagră şi, pe fâşia subţire de metal rămasă pe piatră, se toarnă apă tare (acid nitric). Dacă metalul nu este aur, urma dispare, dacă este aur, culoarea căpătată de urma galbenă indică felul şi caratele aurului.
Expresia „piatra de încercare” se foloseşte când este vorba de o probă foarte grea pe care cineva trebuie să o treacă.
9. Codrul Vlăsiei
Se întindea din nordul Bucureştiului până la Cernica, Snagov, chiar aproape de Ploieşti. A trece prin această pădure, era un act de mare curaj pentru că tâlhăriile, acolo, se ţineau lanţ. Vorba „ca-n Codrul Vlăsiei” se aplică şi azi celor care fură fără ruşine din avutul public. Expresia mai înseamnă un loc fără control, unde domneşte jaful şi frauda.
10. Pielea ursului din pădure
Expresia provine dintr-o fabulă de La Fontaine.
Doi prieteni au vândut unui blănar blana ursului pe care îl vor vâna a doua zi. Pornesc ei la vânătoare, se întâlnesc cu ursul, dar, cuprinşi de groază, unul se urcă într-un copac, iar celălalt face pe mortul. Ursul nu mănâncă stârvuri, şi, după ce l-a mirosit pe cel de jos, a plecat. Prietenul din pom coboară şi-l întreabă pe cel de jos ce i-a spus ursul la ureche.
„Mi-a spus să nu-i mai vând pielea până nu-l vânez”. Sau în alte fabule i-ar fi spus să-şi aleagă cu grijă prietenii.
Folosim expresia pentru a stabili că numai ce este în mână nu e minciună sau se mai foloseşte atunci când un prieten ne dezamăgeşte.
11. Dacă tăceai, filozof rămâneai
Maxima este extrasă din lucrarea „Mângâierile filozofiei” care aparţine filozofului antic Boethius. Acesta se afla în închisoare pentru nişte declaraţii care n-au plăcut regelui. Maxima trebuie folosită cu discernământ în împrejurarea când tăcerea poate fi mai inteligentă decât cuvântul.
12. Vorbe de clacă
Cu înţelesul de „vorbe fără miez, de flecăreală”. Expresia este legată de mica adunare de vecini de la sat, numită clacă. Vecinii se adunau şi ajutau la muncă pe unul dintre ei. Acolo se spuneau tot felul de snoave, de ghicitori şi de bârfe din sat.
Legi ciudate pe mapamond.

1. In Elvetia este ilegal sa trantesti portiera oricarei masini.
2. In anul 1979, regimul politic din Irak a interzis filmele cu arte martiale.
3. In Danemarca legea permite detinutilor sa evadeze din inchisori.
4. In Myanmar este ilegal sa accesezi Internetul. Oricine o face ajunge sa stea ani buni dupa gratii.
5. Pe timpul desfasurarii Primului Razboi Mondial, barbatii care erau dovediti homosexuali, erau executati pe loc, fara niciun proces.
6. In Singapore este contrar legilor acestei tari sa mesteci banala guma de mestecat.
7. Datorita faptului ca celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege in Finlanda.
8. In anul 1935, guvernul Romaniei din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate, Mickey Mouse a fost interzis pe motiv ca era atat de urat desenat incat speria copiii mici.
9. In urma cu peste 2000 de ani, Cezar a interzis accesul carelor in Roma, pe motiv ca incurcau si aglomerau circulatia cetatenilor romani.
10. In Marea Britanie, legea permite oricarei femei gravide sa urineze oriunde doreste, inclusiv in cascheta unui politist, fara sa poate fi trasa la raspundere.
Va continua
Legi ciudate pe mapamond 1

11. In Anglia oricine lipeste gresit o marca postala care o reprezinta pe regina, poate fi acuzat de tradare de tara.
12. In statul american Florida este interzis orice act sexual cu un porc spinos.
13. In Texas, porcii care fac sex in apropierea oricarui aeroport, incalca o lege inca in vigoare care-i incrimineaza direct pentru astfel de fapte.
14. In orasul Alexandria din statul american Minneapolis exista o hotarare legala care-i interzice oricarui barbat caruia-i miroase gura a peste, sa aiba vreun contact sexual cu o femeie.
15. In statul Carolina de Nord este interzis de lege sa injuri in prezenta ... mortilor.
16. Legile statului Ohio pedepsesc cu inchisoarea pe oricine incearca sa imbete un peste.
17. In statul Florida, daca o femeie nemaritata sare cu parasuta in zilele de Sambata, acesta ajunge invariabil la inchisoare.
18. Tot in orasul Alexandria din statul Minneapolis, daca rasuflarea unui barbat miroase a usturoi sau ceapa, acestuia-i este interzis de lege sa aiba orice fel de contact sexual cu sotia sa.
19. In capitala statului El Salvador, orasul San Salvador, exista o lege care condamna la moarte prin impuscare in fata unui pluton de executie, orice sofer prins baut in interiorul capitalei. Anul trecut 32 de soferi ghinionisti au fost executati in acest mod.
20. In orasul englez York exista inca in vigoare o lege datand din Evul Mediu, care-i permite oricarui cetatean al orasului sa ucida orice scotian intalnit in York . Evident, doar daca scotianul vizat poarta asupra sa un arc si o tolba cu sageti.

Alte discuții în legătură

Maxime in limba romana. ContSters98251 ContSters98251 Fericirea nu este nimic decat sanatate buna si o memorie proasta. Albert Schweitzer (vezi toată discuția)
Intrebari despre viata si iubire BX BX Cand o inima a fost inghetata de durere, calea catre distrugere mai poate fi evitata sau este ceva predestinat ? Vietile noastre urmeaza o cale foarte lunga si ... (vezi toată discuția)
Sfaturi pentru o viata implinita raser raser Dragi forumisti, Nu m-am priceput unde sa incadrez acest subiect. Va rog sa fiti ingaduitori si sa-l asezati Dvs. acolo unde i-ar fi locul. ... (vezi toată discuția)