Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
Ce au spus marii clasici ruși, încă de mult timp, despre ... ruşi
Aleksei Tolstoi:
„Moscovia - Taiga ruso-mongolă, sălbatică, întinsoare a jafului”.
F. M. Dostoievski:
„Nație ce cutreieră prin Europa și caută ce să mai distrugă, să facă praf, pur și simplu, totul. Din batjocură”.
Mihail Bulgakov:
„Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.
Maxim Gorki:
„Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”.
Serghei Aksakov:
„Ah, cât de greu e să trăiești în Rusia, în acest centru plin de putoarea dezmățului trupesc și moral, loc al răutății, minciunii și ticăloșiilor!”
Ivan S. Turgheniev:
„Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”.
Ivan C. Șmeliov (gânditor ortodox):
„Un popor care urăște libertatea, adoră sclavia, iubește lanțurile la mâini și la picioare, întinat trupește și moralicește... pregătit în orice moment să murdărească totul și peste tot”.
Pușkin:
„Neam indiferent față de cea mai mică îndatorire a sa, la cea mai măruntă dreptate, la cel mai neînsemnat adevăr, popor care nu recunoaște demnitatea omului, nu recunoaște, în general, nici libertatea omenească, nici gândirea liberă... Vai, cât de scorțoasă este limba rusă!"
Vasili Rozanov:
„Nu suntem o națiune, ci un iad nebun”.
Alexandr Blok:
„Sufletul rus chinuit n-are putere să respire și nu trebuie să zboare”.
Zinaida Ghippius (poetă antibolșevică):
„Rusia - un imens spital psihiatric”.
Mihail Saltîkov-Șcedrin:
„Dacă aș adormi, trezindu-mă după o sută de ani și m-ar întreba cineva ce se întâmplă în Rusia, aș răspunde fără să clipesc: beție și jafuri".
Și totuși, paradoxal, orice rus ți-ar spune: „Ce contez eu ? Contează doar Maika Russia și măreția ei eternă”.
Ştii...timpul are un fel al său de a se mişca repede şi de a nu-ţi da răgaz să devii conştient de trecerea anilor. Parcă mai ieri eram tânăr, abia căsătorit şi urcându-mă la bordul noii vieţi alături de partenera mea de cuplu. Într-un fel, parcă s-a întâmplat cu ani în urmă şi mă întreb unde s-au dus toţi aceşti ani. Ştiu că i-am trăit pe toţi. Am străfulgerări în care văd cum era odată, cu toate speranţele şi visele.
Dar iată că acum trăiesc...iarna vieţii mele şi sunt luat prin surprindere. Cum am ajuns aici atât de repede? Unde s-au dus anii şi unde s-a dus tinereţea? Îmi amintesc clar cum întâlneam oameni mai în vârstă decât mine de-a lungul anilor şi cum gândeam că aceşti oameni mai în vârstă erau la ani distanţă de mine, astfel încât această iarnă părea atât de departe, încât nici măcar nu mi-o puteam imagina prea bine.
Dar iată-mă aici....prietenii mei sunt pensionari şi au încărunţit: se mişcă mai încet şi eu văd în ei persoane vârstnice. Unii sunt într-o formă mai bună, alţii într-o formă mai proastă decât mine, dar la toţi constat o mare schimbare...Nu mai regăsesc în ei pe cei de care îmi amintesc că erau tineri şi vibranţi, ci...ca şi mine, vârsta lor începe să se arate şi acum suntem noi acei oameni mai în vârstă pe care îi vedeam şi în care nu ne imaginam că ne vom transforma. Acum, în fiecare zi am sentimentul că şi a face un duş reprezintă o provocare pentru ziua respectivă! Iar a trage un pui de somn după-amiaza nu mai înseamnă răsfăţ,ci obligaţie! Căci dacă nu dorm din proprie voinţă, adorm pe locul în care mă aflu!
Astfel, intru acum în acest alt anotimp al vieţii mele nepregătit pentru toate durerile şi junghiurile, pentru pierderea puterii şi a capacităţii de a merge şi de a face lucruri pe care mi-am dorit să le fac dar nu am reuşit niciodată ! Cel puţin însă ştiu că iarna a sosit şi nu ştiu cât va dura.asta ştiu, că atunci când s-a terminat pe acest pământ, s-a terminat pur şi simplu. Va începe o nouă aventură !
Da, am regrete. Există lucruri pe care nu aş fi vrut să le fac, lucruri pe care ar fi trebuit să le fac, dar, într-adevăr, sunt şi multe lucruri de care mă bucur că le-am făcut. Toate s-au întâmplat într-o singură viaţă. Aşa că, dacă nu te afli în iarna vieţii tale, lasă-ma să-ţi reamintesc că ea va sosi mai repede decât îţi închipui. Deci, orice ce ţi-ai dori să realizezi în viaţă, te rog să realizezi repede ! Nu amâna prea mult lucrurile. Viaţa trece repede.
Fă azi tot ceea ce poţi, căci nu poţi şti cu siguranţă dacă te afli sau nu în iarna vieţii tale !
Nu ţi s-a promis că tu vei avea parte de toate anotimpurile, aşa că trăieşte pentru azi şi spune toate lucrurile pe care vrei ca cei dragi să şi le amintească...şi speră că ei te vor aprecia şi iubi pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru ei în toţi anii trecuţi!
Viaţa este un dar pentru tine. Felul în care îţi trăieşti viaţa este darul tău pentru cei care vin după tine.
Transformă-l într-unul fantastic.
Trăieşte-ţi bine viaţa !
Bucură-te de azi ! Fă ceva amuzant ! Fii fericit ! Fă din această zi una grozavă !
Tine minte, adevărata avere este sănătatea, nu nişte amărâţi de bani. Trăieşte fericit în 2016, in 2017...!
In sfârşit, gândeşte-te la următoarele: azi eşti mai bătrân decât ai fost vreodată, totuşi eşti mai tânăr decât vei fi de acum înainte, bucură-te de această zi de la un capăt la altul al ei.
Copiii tăi devin tu, dar nepoţii tăi sunt perfecţi !
Să ieşi din casă este bine, a te întoarce acasă este mai bine !
Uiţi nume, dar...este bine, căci alţi oameni uită şi că te-au cunoscut vreodată !
Nu-ţi mai pasă de lucruri de care îţi păsa, dar cu siguranţă îţi pasă că nu-ţi mai pasă de ele.
Dormi mai bine pe un fotoliu cu televizornul zbârnânindu-ţi în faţă decât într-un pat. Acesta se numeste "pre-somn."
Îţi lipsesc zilele când totul mergea doar apăsând pe un buton de "pornit" şi "oprit" Ai tendinţa de a folosi mai multe cuvinte cu patru litere..."ce ?" (what în engleză), "când", "unde"
Acum că îţi permiţi bijuterii scumpe, nu le mai porţi purta în siguranţă nicăieri.
Ai observat că tot ceea ce se vinde în magazine este "fără mâneci ?"
Ceea ce odată erau pistrui, sunt acum pete hepatice.
Dar VECHI este bun în anumite sensuri: cântece vechi, filme vechi şi mai ales prieteni vechi. !
Bucură-te "prieten vechi !" Nu ceea ce aduni, ci ceea ce răspândeşti spune ce fel de viaţă ai trăit.
Sa fie vorba de intelepciune cand ai trecut de 70 de ani ?
Un prieten care a trecut de 70 ani și se îndreaptă spre 80 ani cu pași agale, intrebat fiind ce fel de schimbări simte în sine la o vârstă mai înaintată a mentionat următoarele:
1. După ce mi-am iubit părinții, frații, soția, copiii și prietenii, acum am început să mă iubesc și pe mine.
2. Mi-am dat seama că nu sunt „Atlas”. Lumea nu se odihnește pe umerii mei.
3. Am încetat să mai negociez cu vânzătorii de legume și fructe în piață. Încă câțiva bănuți nu îmi vor distruge bugetul, dar l-ar putea ajuta pe bietul om să economisească pentru taxele școlare ale copiilor săi.
4. Îi las chelneriței mele un bacșiș, o atenție. Banii în plus i-ar putea aduce un zâmbet pe buze. Ea muncește mult mai mult pentru a-și câștiga existența decât mine.
5. Am încetat să le spun bătrânilor că au povestit deja acea poveste de multe ori. Povestea îi face să meargă pe calea memoriei și să-și retrăiască trecutul.
6. Am învățat să nu corectez oamenii chiar și atunci când știu că greșesc. Sarcina de a-i face pe toți perfecți nu este de mine. Pacea este mai prețioasă decât perfecțiunea.
7. Fac complimente liber și generos. Complimentele sunt un stimulent al bunei dispoziții nu numai pentru destinatar, ci și pentru mine.
Și un mic sfat pentru cel care primește un compliment: niciodată, dar niciodată nu îl refuzați, spuneți doar „Mulțumesc”.
8. Am învățat să nu mă deranjez în legătură cu o cută sau o pată pe cămașă. Personalitatea vorbește mai tare decât aparențele.
9. Mă îndepărtez de oamenii care nu mă prețuiesc. S-ar putea să nu-mi cunoască valoarea, dar eu mi-o știu.
10. Rămân cool când cineva joacă murdar pentru a mă depăși în cursa de șobolani. Nu sunt un șobolan și nici nu sunt în nicio cursă cu cineva.
11. Învăț să nu fiu jenat de emoțiile mele. Emoțiile mele sunt cele care mă fac uman.
12. Am învățat că este mai bine să renunț la ego decât să rup o relație, o prietenie. Ego-ul meu mă va ține la distanță, în timp ce în relații nu voi fi niciodată singur.
13. Am învățat să trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima. La urma urmei, ar putea fi ultima. Nu poți să știi.
14. Fac tot ceea ce mă face fericit. Sunt responsabil pentru fericirea mea și îmi datorez asta. Fericirea este o alegere. Poți fi fericit în orice moment, deci alege doar să fii !
15. Am decis să împărtășesc acest text tuturor prietenilor mei. De ce trebuie să așteptăm să avem 70 sau 80 sau 90 de iarnă ani, de ce nu putem practica asta la orice etapă și vârstă a vieții noastre ?
(Text preluat)
Pentru minți descuiate.
de la Prof. Dr. Acad. Grigore Moisil ...
Motto–ul lui Moisil: „Legile ţării nu–i interzic nimănui să fie imbecil."
Mariajul e singura scăpare pentru un bărbat fără succese şi pentru o femeie cu prea multe.
Scaunele prezidenţiale sunt periculoase: au un microb care se urcă la cap.
La şedinţa de Consiliu profesoral în vederea titularizării, prof. Ştefan Procopiu a votat contra numirii lui Moisil, „candidatul fiind prea tânăr” pentru a ocupa postul de profesor.
- E adevarat, a replicat Moisil. dar e un defect de care mă corectez în fiecare zi .....
Un prieten îi spune într-o zi:
- M-am săturat până-n gât de matematica asta pe care o predici tu...
Moisil:
- Dar matematica se face de la gât în sus!
O reporteră spune la un moment dat, în cursul unui interviu:
- Ştiţi că adevărul supără!
Moisil:
- Pe mine nici cele mai mari adevăruri, nu m-au supărat niciodată .... De ex: teoremele matematice....
Cugetări
O teoremă e o scrisoare de dragoste către un necunoscut, către acela care îi prinde nu numai înţelesul, ci şi toate subînţelesurile.
Cineva l-a întrebat: „Credeţi că e potrivit ca un profesor să facă glume la cursuri?”
Profesorul Moisil a răspuns: „Ştiinţa nu e tristă, decât pentru unii.”
Ştiinţa se răzbună ca o femeie: nu când o ataci, ci când o neglijezi.
Libertate totală: ai impresia că e un joc de cuvinte aceasta expresie și pare un non-sens
... Fiecare are, atâta libertate, cât îi permit legile țării în care trăiește.....
Problema morţii este vie... la o anumită vârstă.
Un om e uman nu numai prin defectele lui, ci şi prin calităţile lui.
Se ştie că un profesor bun, e acela care te face ca lucrurile mai grele, să ţi se pară uşoare.
Măsura legislativă, o indicaţie administrativă, este una din componentele vieţii unei societăţi; opinia publică e o altă componentă. Nu trebuie crezut că dacă se decretează o lege, ea se va şi aplica automat. Nu se aplică decât legile cu care sunt de acord cei ce le aplică.
Pe omul cu adevărat capabil, limitele îl stimulează. Evident, morala nu e „puneţi, fraţilor, piedici!”, ci „dacă daţi de piedici, depăşiţi-le!”.
Eu cred că omul trebuie să caute să găsească plăcerea în însăşi munca lui. Consider că munca e o pedeapsă, numai dacă omul nu se află la locul potrivit, dacă face altceva decât îi place.
Sunt unii oameni care cred că matematica trebuie făcută între cutare şi cutare oră. Nu e adevărat. Matematica nu se face la ore fixe. Matematica se face când îţi vine o idee. Noaptea sau dimineaţa, când te scoli și când te speli, te gândeşti. Dacă nu te speli, te gândeşti când nu te speli.
Greu nu e să ai dreptate, greu e să convingi pe alţii, ca ai dreptate. Totuși, nu întotdeauna e greu, ci numai când ai dreptate. Şi mai ales e greu să convingi pe cei care spun că s-au convins.
Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată.
Un om la 20 de ani trebuie să fie admirat, la 30 apreciat, la 40 invidiat şi la 60 stimat.
Întrebările la care trebuie să răspunzi cel mai sincer sunt cele pe care ţi le pui singur.
Numai prostia poate să aibă intermitenţe.
Ce este un pesimist ? Un optimist bine informat.
Nu e de părerea ta cel care te aprobă, ci cel care te imită.
Marele regret al vieţii mele este... că nu am avut nici unul.....
Din experienţa personală: vinul și femeile se dau ... numai pe bani.
Socialismul ar funcționa numai în două locuri: în rai, unde nu este nevoie de el, și în iad, unde există deja.
Iată cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză: „Sunt de la Guvern și am venit să vă ajutăm !
Din cele patru războaie din timpul vieții mele, niciunul nu a început din cauză că S.U.A. erau prea puternice.
M-am întrebat întotdeauna cum ar mai fi arătat Cele 10 Porunci dacă Moise le-ar fi trecut prin Congresul S.U.A....
Guvernul este ca un copil: Un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt și nici un simț al responsabilității la celălalt capăt.
Noțiunea care se apropie cel mai mult de viața eternă pe acest pământ, este aceea de program guvernamental.
S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.
Politica economică a Guvernului poate fi rezumată în câteva propoziții scurte: Dacă ceva funcționează, taxează-l ! Dacă el continuă să funcționeze, reglementează-l ! Și dacă nu mai funcționează, subvenționează-l !
Atunci când vom uita că noi suntem o națiune supusă lui DUMNEZEU, vom deveni o națiune supusă.