Medicul specialist de medicina muncii care intocmeste raportul de evaluare se ghideaza dupa fisa cu riscuri profesionale intocmita de angajator in baza materialului pentru evalurea riscurilor profesionale intocmit la nivelul firmei. Medicul, dupa caz, participa la evaluarea riscurilor profesionale de la locurile de munca/ posturile de lucru si/ sau are la dispozitie intregul material de evaluare a riscurilor profesionale.
Raportul de evaluare a sarcinii este intocmit pentru lucrator, dar in primul rand pentru angajator care are obligatia respectarii recomandarilor medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, conform prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor
-Art. 35 La aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii.
Mentiunile dvs. referitoare la recomandari sunt in competenta de rezolvare a angajatorului, caz in care puteti sesiza in scris angajatorul, cu nr. de inregistrare/ data pentru realizarea la locul de munca/ postul de lucru a recomandarilor medicului specialist de medicina muncii.
O data cu raportul de evaluare, in mod normal, medicul specialist de medicina muncii reintocmeste fisa de aptitudine a lucratorului, in care face si recomandari medicale, in conditiile in care completeaza"apt conditionat" pentru locul de munca/ postul de lucru ..... Puteti contesta raportul de evaluare, avand in vedere prevederile,
-Art. 30 Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în munca.
-Art. 31 Contestatia prevazuta la art. 30 se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, în termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine în munca.
-Art. 32 Autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina muncii si convoaca partile implicate în termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei.
-Art. 33 Decizia comisiei este consemnata într-un proces-verbal si este comunicata în scris persoanei examinate medical.
-Art. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnata în fisa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
Medicul de familie/ medicul ginecolog pot face recomandare de reducere a programului de lucru, dar medicul specialist de medicina muncii este cel care face recomandarea finala catre angajator in conditiile respectarii prevederilor Ordinului comun MS nr. 43/2016 si CNAS nr. 8/ 2016, art.58.
Despre aceste prevederi gasiti informatii suplimentare aici:
www.avocatnet.ro/content/for...