avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional la CIM pt curs formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional la CIM pt curs formare profesionala

Buna, situatia mea este urmatoarea: angajatorul a angajat o firma externa pt a ne tine un curs de 2 zile (nu mai conteaza ca ceea ce am facut acolo nu are absout nici o legatura cu profesia mea), care nu s-a incheiat cu nici un examen, diploma etc. La 2 zile dupa terminarea cursului, ni s-a dat sa semnam un act aditional la CIM, care ma obliga sa nu plec 2 ani din firma sau, daca fac asta, sa platesc 800 Lei cursul, proportional cu perioada ramasa din cei 2 ani. Am refuzat sa semnez acest act, inregistrat cu data din ultima zi de curs, dar care zice ca se aplica din prima zi de curs. Vreau sa stiu daca ceea ce a facut angajatorul este legal (dat fiind faptul ca nu ne-a anuntat decat cu o luna inainte ca se va tine acest curs, fara a ni se explica ce va implica el) si daca acest act are vreo valoare, daca eu nu-l semnez. Ma gandesc ca, daca vreau sa plec din firma, sa nu mi se impute acest cost al cursului (absolut exagerat, comparativ cu ceea ce a continut el !!!).
Peste o saptamana ar trebui sa incep alt curs asemanator cu acesta, la care inca nu au venit cu vreun act aditional, pana in acest moment...:hm:
Am citit Codul Muncii si mi se pare exagerat ca pt o tampenie de curs de 2 zile pe mine sa ma oblige sa stau 2 ani in firma, iar Codul Muncii sa ceara pt un curs peste 60 de zile, obligativitatea de a ramane intr-o companie 3 ani...
Multumesc pentru eventualele raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 2 August 2012
Ce s-a intamplat se numeste un scurt "abuz" al angajatorului.

Sigur ca acesta are dreptul sa incheie un act aditional de formare profesionala cu salariatul trimis la perfectionare/formare pe banii angajatorului.
Dar termenul de 2 ani ptr un curs de 2 zile este cel putin..... hilar.

Nici prin regula de 3 simpla inmultita cu nr de la pantof nu rezulta 2 ani :P (scuze de gluma)
Da, si eu m-am gandit ca nu a procedat corect, de aceea nu am semnat actul. Si cum fara semnatura mea nu poate sa-l inregistreze la ITM, ma gandesc ca nu are valoare legala, nu?
Cursul e curs, instruirea este instruire.
Din ce spuneti acest curs pe care l-ati urmat si care nu este finalizat cu vreun examen sau diploma/certificat sau altceva din care sa reiasa ca sunteti atestat in ceva, nu este decat o instruire, pe care angajatorul este obligat sa o faca.

Codul muncii prevede:
Art. 190. [obligativitatea programelor de formare profesională]
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.

CCMUNN prevede:
Art. 83. - (1) Părţile înţeleg:
a) prin termenul de formare profesională - orice procedură prin care o persoană dobândeşte o calificare atestată printr-un certificat sau o diplomă, eliberate conform legii;
b) prin termenul de formare profesională continuă - procedura prin care o persoană, având deja o calificare ori o profesie, dobândeşte noi competenţe cognitive şi funcţionale (deprinderi);
..........
(4) Părţile convin asupra necesităţii şi obligativităţii perfecţionării profesionale a tuturor categoriilor de salariaţi, inclusiv a liderilor sindicali scoşi din producţie, la expirarea mandatului
(6) Formarea profesională a lucrătorilor se organizează pentru ocupaţii, meserii, specialităţi şi profesii - numite la modul general ocupaţii - cuprinse în "Clasificarea Ocupaţiilor din România" - COR, pe baza "standardelor ocupaţionale" şi a clasificărilor elaborate de comitetele sectoriale.
Art. 84. - (1)
e) salariaţii care au încheiat acte adiţionale la contractul individual de muncă şi au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile, cu scoaterea integrală din activitate, dacă părăsesc unitatea din motive imputabile lor înainte de împlinirea unui termen de 3
ani de la data absolvirii cursurilor, sunt obligaţi să suporte cheltuielile ocazionate de aceasta, cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 81, alin. 3, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Multumesc petru raspunsuri.
In Codul Muncii scrie ca:
Art. 191.
(1) Angajatorul persoană juridică care are mai mult de 20 de salariaţi elaborează anual şi aplică planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
(2) Planul de formare profesională elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexă la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.
(3) Salariaţii au dreptul să fie informaţi cu privire la conţinutul planului de formare profesională
Art. 193.
2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

De aici trag urmatoarele concluzii:
-acest plan de formare profesionala nu exista in compania unde lucrez, prin urmare aceasta instruire sau ce-o fi fost ea, de 2 zile, nu poate fi incadrata in ceea ce se cheama formare profesionala (eventual cea continua), pentru ca a fost impusa de catre conducerea firmei, fara consultarea salariatilor. In plus, nu s-a incheiat cu obtinerea unui certificat etc, eliberat conform legii.
- stabilirea obligatiei mele de a sta 2 ani in firma dupa finalizarea cursului (sau ce-o fi fost), in caz contrar obligandu-ma la plata unei sume de bani (care, repet, mi se pare f mare in raport cu importanta celor spuse in timpul instruirii, dar asta e ceva subiectiv, recunosc), precum si incheierea actului aditional trebuia sa se faca cu acordul partilor, si nu pe stilul: " stim ca s-a incheiat cursul de 2 zile, dar poftim de semneaza actul cu obligatii!".
- nu voi semna acest act aditional, deoarece a fost intocmit, dupa parerea mea, abuziv si mi se pare exagerat termenul de 2 ani stabilit pt a ramane in firma in comparatie cu cele 2 zile de instruire in care nici macar nu am dobandit "noi competenţe cognitive şi funcţionale (deprinderi)".
1. Aveti dreptate, este o instruire si nu un curs de formare profesionala.
2. Sa nu fim carcotasi: angajatorul poate face un curs de formare profesionala si fara un "plan" scris, daca necesitatile unitatii reclama acest lucru.
3. Chestia cu un curs de 2 zile este un surogat pentru a va face pe dvs., salariatii, sa semnati actul aditional la CIM.
4. Dar nu ne-ati spus ce vi s-a predat la acel faimos curs de 2 zile>

Alte discuții în legătură

Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)
Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala Yonut321 Yonut321 Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)