Buna, situatia mea este urmatoarea: angajatorul a angajat o firma externa pt a ne tine un curs de 2 zile (nu mai conteaza ca ceea ce am facut acolo nu are absout nici o legatura cu profesia mea), care nu s-a incheiat cu nici un examen, diploma etc. La 2 zile dupa terminarea cursului, ni s-a dat sa semnam un act aditional la CIM, care ma obliga sa nu plec 2 ani din firma sau, daca fac asta, sa platesc 800 Lei cursul, proportional cu perioada ramasa din cei 2 ani. Am refuzat sa semnez acest act, inregistrat cu data din ultima zi de curs, dar care zice ca se aplica din prima zi de curs. Vreau sa stiu daca ceea ce a facut angajatorul este legal (dat fiind faptul ca nu ne-a anuntat decat cu o luna inainte ca se va tine acest curs, fara a ni se explica ce va implica el) si daca acest act are vreo valoare, daca eu nu-l semnez. Ma gandesc ca, daca vreau sa plec din firma, sa nu mi se impute acest cost al cursului (absolut exagerat, comparativ cu ceea ce a continut el !!!).
Peste o saptamana ar trebui sa incep alt curs asemanator cu acesta, la care inca nu au venit cu vreun act aditional, pana in acest moment...:hm:
Am citit Codul Muncii si mi se pare exagerat ca pt o tampenie de curs de 2 zile pe mine sa ma oblige sa stau 2 ani in firma, iar Codul Muncii sa ceara pt un curs peste 60 de zile, obligativitatea de a ramane intr-o companie 3 ani...
Multumesc pentru eventualele raspunsuri!
va rog sa ma ajutati, ce se considera curs de formare profesionala? de exemplu un electrician are nevoie de autorizatie ANRE pentru a lucra ca si electrician, dar omul cand se angajeaza nu are acest curs, Firma plateste aceasta autorizatie, pentru aceasta se poate face act aditional. In principiu pentru autorizatii de care are nevoie angajatul pt a efectua lucrarile, se pot face acte aditionale de formare profesionala? Autorizatii de exemplu INSEMEX, sau pt conducerea auto specialelor.
Trebuie facuta distinctie intre un curs si autorizatie ... cursul se finalizeaza prin emiterea unui certificat sau a unei diplome de formare /calificare profesionala , in schimb pentru autorizatie se analizeaza un dosar cu documente in vedere autozrizarii persoanei respective pentru a exercita o anumita profesie - dosarul cuprinde si dovada calificarii in profesia rspectiva.