avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sesizare tribunalul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sesizare tribunalul muncii

Doresc sa stiu cat timp am la dispozitie ( de la constatarea personala ) pentru a reclama la tribunalul muncii o fapta a angajatorului care incalca unul sau mai multe articole ale Codului Muncii.

De asemenea, daca angajatorul a incalcat propriul regulament privind solutionarea reclamatiilor, ce pot face si in cat timp ?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 31 August 2010
Din pacate, nu cred sa exsite vreo sanctiune in acest caz (la intarzierea raspunsului ma refer), si nici o autoritate care sa fca ceva firmei.
Incalcarea de catre angajator a actelor normative (codul muncii, legi, contracte colective de munca) se sanctioneaza de catre ITM si instanta.
Insa incalcarea regulamentului intern (care nu este o lege) de catre angajator, nu am auzit sa fie sanctionata de catre cineva...Scopul principal al regulamentului intern nu este sa instituie sanctiuni sau obligatii pentru firma, ci pentru salariat.
Obligatiile sanctionabile ale firmei deriva din lege, nu din RI.

Consider ca acea parte din RI care spune ca firma trebuie sa raspunda in x timp la plangeri, este o recomandare a carei inclacare nu poate fi sanctionata.
De altfel, nici nu am vazut vreodata o astfel de prevedere - nu prea se leaga firmele la cap fara sa le doara ....
In plus, nici daca nu raspundea deloc, nu prea vad cum o puteai obliga.


Termenul in care se poate introduce pleangerea penala depinde de infractiunea reclamata.
Buna ziua, am o intrebare:
Angajatorul ma poate obliga sa vin la servici sambata si duminica? Stiu ca legal, trebuie sa lucrezi 40 de ore pe saptamana, insa unii incearca sa te tina la servici non stop. Pana acum am lucrat de luni pana vineri cate 8 ore si sambata cateva ore dimineata. Nu era asta o problema, dar acum imi cere sa vin la servici si duminica, "experimental", sa vedem cum merge. Daca refuz sa vin, m-i se poate intampla ceva? ma poate da afara?
Multumesc.
In acest caz, în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Sporul pentru muncă suplimentară efectuată în zilele de repaus săptămânal şi necompensată cu timp liber corespunzător, nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Exista si posibilitatea de a va concedia, in cazul in care nu veti face ce spune angajatorul. De asemenea, puteti sesiza ITM-ul in legatura cu acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca sambata Catza Catza Am si eu o mica nelamurire ... Am inteles ca ziua de sambata este zi de repaus saptamanal (si nu se considera ore suplimentare ... ) In Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera? Sebi44 Sebi44 Buna Ziua! Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti ... (vezi toată discuția)
Zile libere - sporuri pentru orele lucrate ataela ataela Buna ziua,daca in CIM si Regulamentul intern figureaza ca zile libere zilele de duminica si luni, ptr orele lucrate sambata se da un spor la salariu? Daca da, ... (vezi toată discuția)