Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.
Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.
Succes.
Nu vă supărați,dar nu am înțeles nimic.Vă rog dacă se poate un răspuns mai pe înțelesul meu. Vă mulțumesc
Doamna, nu cunosc intelegerea initiala intre dv., sot si soacra. Exista posibilitatea ca dv. sa va cereti partea dv. de contributie la renovare, asa cum soacra va poate cere o chirie. Ambilor, nu numai dv. Nu stiu daca a fost un troc acolo (abitatie contra imbunatatiri) sau daca a fost o altfel de intelegere.
Oricum ar fi, casa va reveni sotului la decesul mamei lui, ca bun propriu, mostenit.
Da,am înțeles că îi revine soțului, fiind unicul moștenitor, dar dacă el nu vrea să facă actele pe numele lui,noi având un copil împreună și eu având un copil din prima căsătorie, motivând că el nu vrea ca să mosteneasca și copilul meu ceva,poate să facă acest lucru,eu nea vând dreptul la nimic? El a zis că refuză să facă actele pe numele lui,după decesul mamei sale