Nu este cel mai potrivit titlu pentru acest subiect însă sper să mă fac înțeles și totodată adresez rugămintea de a primi răspunsuri utile în cazul descris mai josȘ
-4 frați suntem moștenitorii unei proprietăți în urma decesului unuia din părinți cu 12,5% fiecare și 50% deținut de părintele în viață.
Unul din cei 4 frați solicită insistent să primească contravaloarea în bani pentru partea de 12,5% mostenită, sub pretextul că locuiește în altă localitate și în acest fel nu beneficiază de pe urma acestei moșteniri, cu alte cuvinte nu o folosește, fiind vorba de o casă la țară, folosită ca și casă de vacanță doar pe timpul verii, la fel și de către ceilalți coproprietari. Refuză oferta în bani, făcută de către ceilalți coproprietari, considerând că nu este suficientă, solicită prețul dorit, contravaloarea procentului de moștenire într-un termen scurt (30-60 zile) și amenință cu deschiderea unui eventual proces civil în cazul în care nu-i sunt satisfăcute pretențiile...
Intrebările mele la care vă solicit cu respect un răspuns:
-care sunt posibilele scenarii legat de această situație?Ce acțiuni și drepturi legale are acest frate care face solicitarea descrisă mai sus?
- Ce optiuni avem noi, ceilalți coproprietari? Nu suntem de acord să vindem și să împartim procentual proprietatea respectiva...
Nimeni nu este oblogat sa ramana in indiviziune. Cel ce doreste sa iasa din indiviziune va actiona in instanta pe ceilalti co proprietari. Se va evalua imobilul si instanta va stabili sulta ce trebuie platita de cei carora li se va atribui imobilul . Pe langa sulta veti plati si cheltuielile de judecata, taxa de timbru, expertiza si onorariul de avocat . Mergeti la un cabinet de avocat cu actele de proprietate, certificatul de mostenitor si notificarea primita .
Încă nu s-a început nici un demers legat de situația de mai sus. Deocamdată sunt doar discuții și de aceea voiam să cunosc anticipat posibile scenarii de inițiere și rezolvare. Referitor la situația în care se va ajunge totuși în instanță, taxele generate de această cale: cheltuieli de judecată, taxă timbru, taxa de expertiză, onorariu avocat, cum se împart? fiecare din cele doua "tabere'' implicate în litigiu achită jumatate? se împarte în mod egal la toți co proprietarii? Sulta ce ar urma să fie plătită celui ce iese din indiviziune este condiționată ca termende plată? poate fi condiționat termenul de plată? este la înțelegere sau stabilește instanța acest termen?
Depinde fiecare ce solicita, nu avem cum sti. Cine vrea ceva din mostenire, plateste. taxa e la valoare.
Parerea mea e sa incercati o rezolvare amiabila, cu notificare si negociere, ca altfel parca vad ca ajungeti cu cheltuielile la 10% din costul casei...
Fratele care vrea sa iasa din indiviziune solicita o sulta pe care nu este dispus sa o negocieze si spune ca in cazul in care ceilalti co -proprietari nu-i ofera suma solicitata va urma calea prin instanta si sa primeasca ceea ce o sa-i revina dupa expetiza si stabilit de instanta. Inca nu a inceput niciun demers, este in faza de "amenintari"
Pe de alta parte am citit (si asa am inteles) ca taxele privind cheltuielile de judecata, taxa expertiza, timbru, etc ar urma sa fie platita numai de catre ceilalti co-proprietari, ramasi in indiviziune iar cel ce deschide actiunea plateste doar o suma modica. Asa este? Adica "scoate cartofii din jar cu mana celorlalti"...?
Oricum nu intentionez angajarea intrun proces de acest gen fara a fi reprezentat de un avocat, clar, insa voiam o perspectiva a acestei situatii, eventual ce masuri pot fi anticipate.
Deci, se impart cheltuielile rezultate din iesirea din indiviziune (a unuia din co-proprietari), intre co-proprietari in mod egal sau nu? Sau cine depune primul solicitarea in instanta le da cu tifla celorlalti?..ca nu mai mira nimic.
Scoateti bunul la vanzare si vedeti cat primiti pe el. Eventual adresati-va la cateva agentii din apropiere pentru evaluare. Faceti calculele si cu atat il despagubiti. Nu ii convine, atunci il scoateti la vanzare pe bune si cu cat se vinde atat ia.
Iesirea din indiviziune
cls
Buna ziua. Sunt unul dintre cei 3 frati mostenitori ai unui imobil. Pana in prezent, s-au facut cadastrul si intabularea imobilului, toti 3 participand si ... (vezi toată discuția)