Buna ziua! Un consilier juridic numit in functie la o institutie publica este desemnat, prin ordin scris, de ordonatorul de credite ierarhic superior si împuternicit in conditiile legii, sa asigure asistenta juridica, apararea intereselor si reprezentarea unei alte persoane juridice, subordonata deasemenea ordonatorului principal de credite. Practic, consilierul juridic presteaza doua norme de munca la doua entitati cu personalitate juridica distincte. In aceste conditii, consilierul juridic este indreptatit la plata drepturilor salariale pentru munca prestata in folosul celei de a doua persoane juridice? Precizez ca acesta este asimilat functionarilor publici si nu este angajat cu contact de munca!
Nu, functionarii publici nu pot primi doua salarii potrivit legii salarizarii personalului platit din fonduri publice.
Potrivit art. 24 din Legea nr. 284/2010 ART. 24
(1) În cazuri excepţionale, posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice de predare, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiilor de specialitate artistică pot fi ocupate şi prin cumul de funcţii, de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcţii şi a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante, în condiţiile prevăzute la alin. (2).
(2) Posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice de predare, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiilor de specialitate artistică, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul şi de către persoane din aceeaşi unitate şi numai în condiţiile în care programul funcţiei cumulate nu se suprapune celui corespunzător funcţiei de bază. În astfel de situaţii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1).
Dar eu nu vorbesc de cumul de functii. Vorbesc de doua persoane juridice diferite. Cumulul de functii este la acelasi angajator: in mod normal, prin anexa la fisa postului, se stabilesc atributiile noi si se stabileste, prin anexa la CIM (sau similar) si sporul salarial cuvenit.
Este evident ca vorbesc de un abuz, in sensul desemnarii unui angajat sa presteze o munca neremunerata la un alt angajator, concomitent cu activitatea specifica locului de munca de baza.
Eu nu ma refer la ce spune legea, respectiv legea salarizarii; intrebarea mea vine in contextul in care orice munca prestata trebuie remunerata! Ca e prestata legal sau nu, asta e alta problema!