avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratie parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratie parte vatamata

Buna ziua,
Ca parte vatamata (agresata) am ajuns la sectia de politie, dar am renuntat sa mai dau o declaratie (venise si persoana care a cauzat problemele si am observat ca ii cunostea pe cei de la sectia respectiva). Cand am plecat de acolo politistul mi-a spus ca pot reveni in termen de 45 zile daca ma razgandesc.
Acum am fost contactat de un politist sa ma prezint la sectie pentru o declaratie ca sa poata inchide cazul. Mi se pare ciudat: exista un caz fara o plangere a mea si de ce initial mi s-a spus sa revin daca ma razgandesc iar acum e obligatoriu?
Cum pot sa preantampin eventuale aranjamente si schimbari de caz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IndigoVibe , utilizator 08:24, 6 Mai 2021
Organul de UP s-a sesizat din oficiu, fiind vorba despe o infractiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, organul de UP are obligatia sa va cheme si sa va intrebe daca intelegeti sa depuneti plangere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.
Dreptul dvs de a depune plangere nu vi-l poate lua nimeni. Plangerea prealabila poate fi depusa in termen de 3 luni de la data faptei. Daca va cheama sa dati declaratii puteti da si declaratie si depune si plangere. Daca mai aveti acest interes.

In situația în care se depune plângere prealabila la sesizarea din oficiu, având în vedere ca acțiunea penala se pune în mișcare la plangerea prealabila, în speță, mai trebuie procurorul sa își însușească retragerea plangerii ?
Ca sa fiu mai explicit, actiunea penala (cand partea vătămată este chemata si intrebata dacă înțelege sa depună plangere si aceasta ar depune) se poate considera a fi pusa în mișcare din oficiu în acest sens ?

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Organul de UP s-a sesizat din oficiu, fiind vorba despe o infractiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, organul de UP are obligatia sa va cheme si sa va intrebe daca intelegeti sa depuneti plangere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
IndigoVibe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident vătămare corporală AntonieTodea AntonieTodea Am avut un accident în care din cauza neadaptării vitezei am pătruns pe contrasens și am lovit altă mașină...s a întocmit dosar penal pentru vătămare ... (vezi toată discuția)
Penal Mihaela1321 Mihaela1321 Împăcarea părților in cazul minorilor al căror tutore este statul înlătură răspunderea penală? Este vorba despre o altercatie intre doi copii minori ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca un procuror să se sesizeze din oficiu pentru o infracțiune de loviri și alte violențe? cezarad cezarad Este posibil ca un procuror sa se sesizeze DIN OFICIU pentu o [u][b]infractiune de loviri si alte violente[/b][/u] ???? Nu este de natura acestei infractiuni ... (vezi toată discuția)