Un teren cu vegetatie forestiera a fost retrocedat persoanei X. La punerea in posesie s-au identificat si marcat pe teren limitele de proprietate si s-a facut o schita. Pe Procesul verbal de punere in posesie/Schita/Titlul de proprietate apar datele de identificare ale amenajamentelor silvice (UA, UP) corespunzatoare acelei perioade.
Persoana X intabuleaza terenul in baza unei schite cadastrale in coordonate Stereo 70 si vinde terenul familiei Y. La decesul sotului se face succesiunea la notar si mostenitorii raman proprietari in indiviziune timp de 7 ani. Pe toata aceasta perioada se plateste impozit si paza pentru padure.
Pentru iesirea din indiviziune se apeleaza la o firma de cadastru si.... surpriza!
Terenul nu este corect pozitionat pe hartile cadastrale, s-a trecut la alt sistem de coordonate ... bla, bla, bla, La repozitionare, daca se folosesc limitele trasate pe teren atunci nu mai corespunde UA/UP deci, nu se poate.
Daca se incadreaza in UA/UP, atunci se suprapune peste terenul pe care vecinul il stapaneste de peste 15 ani tot in baza unei retrocedari.
Mostenitorii se adreseaza primariei, care le raspunde ca problema trebuie rezolvata la cadastru, deoarece terenul este intabulat.
Avocatul angajat si platit tergiverseaza orice actiune. A reluat demersurile deja facute: adresa Primarie, solicitare la Oficiul de Cadastru (pentru toate a fost nevoie sa platim suplimentar diverse taxe) si acum ne trimite sa platim din nou unei firme pentru realizarea cadastrului.Ca si cum nu l-am platit si nu de aici am plecat. Dupa 6 luni ne intoarcem la momentul 0, poate ne plictisim si renuntam.
Chiar nu exista solutii pentru astfel de probleme? Vom ramane sa platim noi si urmasii urmasilor paza si impozit pentru o padure pe care vecinii au taiat-o de mult?
Refacem cadastrul și stapânim în acte terenul pe care în fapt îl folosește altcineva? Pentru ca și vecinul are titlu de proprietate acolo. Cum rezolvâm suprapunerea?