Cel care intocmeste lista de plata habar nu are ce inseamna cheltuiala salariala.
Pe lista de plata dumnealui trebuie sa puna toata suma, adica salariul brut al angajatului + contributia angajatorului la acest salariu. Cele doua sume au denumirea de anvelopa salariala si trebuie puse amandoua pe LP spre decontare, altfel diferenta pe care o afisati dvs. ramane nedecontata. Pai se poate?
Daca vreti, putem discuta cu exemple.
georgeiuly,
Dvs. vreti sa fiti mai catolici decat papa. In loc sa simplificati lista de plata, o complicati, adica afisati mai multe rubrici decat trebuie si am sa va dau exemplu simplu:
Mergeti la pravalie sa cumparati o paine pentru care achitati 2,00 lei;
Ce ar fi daca pe eticheta care este pusa pentru a intelege tot romanul cat costa painea respectiva ati vedea o lista de felul:
- faina alba (cantitate si pret);
- apa potabila;
- sare;
- energie electrica;
- salarii angajati, sefi, paznici, etc.;
- impozit;
- contributii sociale salariati;
- contributii sociale firma;
- chirii;
- amortizari utilaje;
- alte utilitati,
- beneficiu...
..................................
Evident, nu vreau sa le pun pe toate, ca or mai fi. Ce ziceti ar fi mai bine, sau o eticheta simpla: Paine alba,,, = 2,00 lei ???
Aaaa, va feriti de a da explicatii proprietarilor, da?
Este o vorba: cap ai, minte ce-ti mai trebuie? Nu ma refer cu zicala aceasta la nimeni, doar ca daca "cineva" doreste sa afle cu adevarat cheltuiala salariala la o as. proprietari, aduna toate alea si pana la urma tot se afla, daca de asta va feriti... De fapt ce-i aia - presedintele (sau altcineva, cum ziceti dvs.) are salariul mare?
Discutati acest lucru in com. ex., decideti si procedati ca oamenii!
Succes!