Deciziile CEDO sunt obligatorii în România, dar în plus și în România legea stabilește că locuința familiei nu poate fi scoasă la vânzare.
`
Invocând articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie și a domiciliului) și articolul 1 din Protocolul 1 (protecția proprietății), reclamanții s-au plâns de decizia de evacuare a acestora, susținând că respectiva casă ar fi trebuit să fie scutită de executare, deoarece aceasta satisface nevoile lor locative.
Aprecierea CEDO - Articolul 8:
Curtea a statuat anterior că vânzarea judiciară a casei reclamantului și evacuarea lui sunt văzute ca o ingerință în dreptul la respectarea domiciliului (a se vedea Zehentner v. Austria, nr. 20082/02, § 54, 16 iulie 2009). În speță, casa reclamanților a fost vândută în cadrul unei proceduri de executare și evacuarea acestora a fost dispusă în cadrul acestei proceduri. Chiar dacă reclamanții nu au fost încă evacuați, un ordin de evacuare a fost emis și poate fi pus în executare în orice moment. Curtea reiterează că obligația unui reclamant de a elibera casa în care trăiește reprezintă o ingerință în dreptul său la respectarea domiciliului (a se vedea Ćosić v. Croația, nr. 28261/06, § 18, 15 ianuarie 2009).
[ link extern ] /
Deși legea privind spațiul minim de locuit nu se aplică în România, faceți totuși contestație la executarea imobiliară și invocați ART. 154 din Codul de procedura fiscala actualizat OG 92 2003 - Executarea silită a bunurilor imobile:
(3) In cazul debitorului persoana fizica nu poate fi supus executarii silite spatiul minim locuit de debitor si familia sa, stabilit in conformitate cu normele legale in vigoare.
(4) Dispozitiile alin. (3) nu sunt aplicabile in cazurile in care executarea silita se face pentru stingerea creantelor fiscale rezultate din savarsirea de infractiuni.
Trebuie să ştim de la bun început ca regulă generală că statul, prin fisc, are dreptul să vă execute imobilul în care locuiţi însă cu o excepţie, ce este foarte importantă!
Statul NU are dreptul să vă execute locuinţa de familie pe spaţiul minim de locuit, cu alte cuvinte statul NU vă poate scoate în stradă dacă unica locuinţa pe care o aveţi este una de familie şi reprezintă un spaţiu minim de locuit!