Poate fi considerat un abuz de drept, in sensul art. 15 din NCC, in urmatorul caz:
- contravenientul refuza semnarea procesului verbal, i se mentioneaza obiectiile, precum ca nu este de acord cu fapta descrisa
- procesul verbal soseste prin posta, cu semnaturi la rubricile contravenientului, iar in dreptul agentului constatator nu este semnatura la sectiunea DOVADA (recunoastere ca ai primit un exemplar PV)
- nu este bifata nici o rubrica de la "Contravenientul ....refuza....nu poate semna procesul verbal"
- nu apare mentionat nici un martor asistent al faptului ca a fost refuzata semnarea PV
- nu apare nici o mentiune ca au existat alte imprejurari care sa fi dus la incheierea PV in acest mod
Nota: toate cele de mai sus sunt incalcari de obligatii ale agentului constatator, fata de art. 19 alin 1 si 3 din OG2/2001. Intimplarea a avut loc vara la ora 20, in centrul unei localitati mari, trafic intens, multi locuitori, martori posibili cu mare probabilitate.
In alt mod s-ar putea considera si incalcare a art. 26 alin 1 ( nu s-a inminat copie, desi apare semnatura).
Se poate considera ca agentul constatator si-a exercitat dreptul conferit de art. 15 OG2/2001 de a completa PV de contraventie, intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei credinte, producind o vatamare (in drept) contravenientului ?
Art. 19 alin 1 devine confuz si contradictoriu: s-a semnat sau nu acel PV ? Care este adevarul ?
Nu s-a facut inscrierea in fals din motive de lungire a procesului si de complicatii in recuperarea banilor pe expertiza grafoscopica. S-au depus inscrisuri legate de semnatura.
Procesul-verbal de contravenţie este un act administrativ, investit cu autoritatea statală pentru constatarea şi sancţionarea unor fapte care contravin ordinii sociale, după o procedură specială prevăzută de lege, astfel că se bucură de prezumţia de autenticitate şi veridicitate.
Chiar nici o opinie ? Accept criticile si opiniile negative, in special argumentele.
Doresc sa stiu acest lucru, pentru ca as vrea sa folosesc argumentatia expusa mai inainte, bazata pe art. 15 NCC, pentru a apara hotarirea instantei de fond, care a considerat ca incalcarile multiple ale art. 19 prin modul de completare a PV merita mai mut decit nulitatea relativa si a decis nulitate absoluta.
Poliitia obiecteaza prin decizia XXII/2007 a ICCJ, mentionind doar o singura incalcare a obligatiilor agentului constatator, faptul ca n-a semnat un martor asistent, ceea ce inseamna doar nulitate relativa.
In hotarirea instantei de fond mai sunt mentionate si alte incalcari ale obligatiilor politistului pe art. 16, care se incadreaza la nulitate relativa.
Exemplu: politia spune ca a circulat in locul X cu viteza Y inregistrata de aparatul radar, sanctionata de art. care spune ca (scuzati) conducatorul auto nu trebuie sa depaseasca limita de viteza admisa pe sectorul de drum respectiv.
Politia nu si-a indeplinit obligatia de "aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei ", in cazul asta limita de viteza care a fost depasita, nici prin proba video. Este un mister total ce limita de viteza am depasit.
Bineinteles ca se poate deduce din sanctiune, dar trebuie sa fie mentionata din descrierea faptei, PV nu e joc de cuvinte incrucisate.
In codul rutier nu exista contraventia de a circula cu o anumita viiteza, ci cu o anumita viteza fata de o anumita limita.