avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune parinti

Mama mea a decedat in Mai anul trecut, dar nu am inceput procedurile de succesiune considerand ca e mai bine sa astept si decesul tatalui (oricand aceasta se va intampla). Apoi am aflat ca era bine sa fac succesiunea in primele 6 luni (prea tarziu acum). Intrebari:
1. Ce se schimba dupa 6 luni de la deces?
2. In principal este vorba de un apartament (proprietatea parintilor) si de un cont in banca. Daca eu si tatal meu am avut acest cont comun la data decesului mamei, in ce masura succesiunea afecteaza acest cont?
3. Tatal meu are 86 ani si da semne clare de Alzhaimer. Daca el devine incapabil (mental vorbind) sa ia decizii logice si instraineaza banii din contul comun, ce pot face eu?
4. Imobilul parintilor este in Zona Obor. Trebuie sa apelez la un Notar din zona aceea sau la orice Notar din Bucuresti (sau din tara)?
5. Dupa depunerea actelor de succesiune care este durata minima/maxima pana la incheierea procedurii?
6. Tatal doreste sa se mute intr-un azil de batrani si vrea sa transfere toate responsabilitatile legate de casa mie. Cum putem face asta cat mai repede si cat mai ieftin?
7. Sunt necesare 2 succesiuni: una dupa mama si una dupa tata?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bgcto , utilizator 13:50, 23 Martie 2017
1. Nu se intampla nimic. E o legenda urbana. Pe vechiul Cod civil 6 luni era termenul de optiune succesorala, adica intervalul in care mostenitorii puteau accepta sau renunta la mostenire. Pe actualul Cod civil, termenul este 1 an.
2. se dezbat ambele succesiuni in acelasi certificat de mostenitor. Dosarele se conexeaxa. Se dezbate succesiunea pe jumatatea mamei din apartament (pe care o mosteniti dvs in cota de 3/4, iar tatal 1/4). Apoi se dezbate mostenirea dupa tata, care cuprinde suma de bani si 5/8 din apartament (1/4 din 1/2 a mamei + 1/2 a lui, de drept). In final mosteniti dvs.
3. Daca aveti un cont comun, evident tatal nu poate face nimic fara sa aflati. Oricum, nu ar strica sa ii anuntati si pe cei de la banca, pentru orice eventualitate.
4. Tatal dvs are probleme de discernamant. Momentan nu va poate face nici un act. Doar daca este desemnat un curator special (nu dvs) de autoritatea tutelara.
5. Dezbaterea succesiunii este de competenta oricarui birou notarial, aflat in circumscriptia judecatoriei in raza careia defunctul a avut ultimul domiciliu. In speta, puteti alege orice notar din sectorul în care părinții au locuit.
6. Depinde cât de aglomerat e notarul și cât de repede procurați documentele necesare. În principiu, nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni.
Multumesc.
Deci trebuie sa fac succesiunea pana intr-un an de la decesul mamei?
Nu este mai usor sa facem act de vanzare-cumparare prin care tata imi 'vinde' mie apartamentul?
Unde as putea gasi o lista cu toate actele pe care trebuie sa le pregatim pt. deschiderea (si inchiderea) succesiunii?
Pot delega pe cineva sa ma reprezinte (nu locuiesc in tara si deci nu pot sa stau in RO mai mult de 2 saptamani)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune sorineldobre sorineldobre Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedeschisa in termen de 6 luni elena_68 elena_68 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu sfaturile dumneavoastra,mama a decedat acum un an eu mai am un frate iar tatal nostru traieste noi nu ... (vezi toată discuția)