Doresc sa supun discutiei colegilor de pe forum urmatoarea speta:
O persoana s-a adresat unui notar public cu solicitarea de a deschide succesiune de pe urma defunctului "x" care i-a lasat un testament-legat particular.
In Legat se stipulează:" las nepoatei mele mare parte a bunurilor ce compun masa succesorala dobandite dupa intocmirea testamentului legat particular.
Persoana care solicita deschiderea succesiunii este nepoata de var a defunctului , deci legea nu o recunoaste drept mostenitoare.(nu se incadreaza in cele 4 clase de mostenitori legali).
Cu un an inaintea decesului, testatorul a fost pus sub interdictie iar tutore a fost numita chiar nepoata de var.
Aceasta a trait cu convingerea ca este mostenitoarea intregii mase succesorale cand, in realitate ar mosteni numai bunurile dobandite dupa intocmirea legatului particular, marea masa a averii revenind statului ca si mostenire vacanta
INTREBARE:Ce actiune are nepoata de var si cum poate intra in posesia intergii mosteniri?
Avem de-a face cu un caz de mostenire testamentara , iar nu legala.In acest caz, nu are relevanta gradul de rudenie. Legatul nu precizeaza totusi care sun bunurile in posesia carora poate intra legatarul, ci doar ,,marea lor masa".
Apoi, conform legii, interzisii judecatoresti nu pot dispune prin testament, acestia fiind asimilati minorilor , deci persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu. O alta dispozitie a legii prevede ca tutorii nu pot primi prin testament de la aceia carora le reprezinta interesele. Din dispozitiile art. 809 C. civ. rezulta ca nu se poate dispune in favoarea tutorilor atata timp cat socotelile tutelei nu au fost date si primite ,tutorii nu au capacitatea de a primi liberalitati avandu-se in vedere posibilitatea abuzului de influenta .
Testament
perrla
Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o
As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)