Actul normativ care reglementeaza modul de acordare a indemnizatiei in valuta personalului trimis în străinătate este H.G. nr.518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 1 din H.G. nr.518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile acestei hotărâri se aplică personalului trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar reprezentând printre altele:
„ a) vizite oficiale, tratative (negocieri), consultări, încheieri de convenţii, acorduri şi alte asemenea înţelegeri;
b) participări la târguri şi expoziţii; prospectarea pieţei; acţiuni de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică; contractări şi alte acţiuni care decurg din executarea contractelor de comerţ exterior;
c) documentare, schimb de experienţă;
e) participări la congrese, conferinţe, simpozioane, seminarii, colocvii sau alte reuniuni, care prezintă interes pentru activitatea specifică a unităţii, precum şi la manifestări ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi altele asemenea;
g) desfăşurarea unei activităţi ştiinţifice, culturale, artistice sau sportive, temporare, fără dobândirea calităţii de salariat a partenerului extern, precum şi pentru ţinerea de cursuri în calitate de profesor vizitator;
In conformitate cu prevederile art.7 din actul normativ mentionat mai sus, diurna în valută se diferenţiază pe două categorii şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea potrivit Anexei nr.1* A, din acelasi act. Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.
Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.
Potrivit art. 12 din H.G. nr.518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele în valută cuvenite personalului, în condiţiile stabilite de aceasta hotărâre, se acordă sub formă de avans.
Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând drepturile de diurnă, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare.
Prevederile H.G. 518/1995 se aplică conform art.17 alin.(1) şi agenţilor economici, alţii decât regii autonome si societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea. În situaţia în care persoanele juridice prevăzute mai sus acordă drepturi superioare, cheltuielile efectuate cu această destinaţie, care se au în vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depăşi pe cele cuvenite personalului respectiv, în limitele şi în condiţiile stabilite de aceasta hotărâre.
La art.19 din actul normativ mentionat mai sus este precizat: „in măsura în care prezenta hotărâre nu prevede altfel, dispoziţiile sale se completează cu prevederile legale în vigoare referitoare la acordarea, cheltuirea, justificarea, evidenţa şi controlul sumelor puse la dispoziţia personalului care se deplasează în interesul serviciului pe teritoriul României”.
Actul normativ care reglementeaza drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului este H.G. nr.1860/2006.
Conform art.10 al acestui act normativ, numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.
Persoana trimisă în delegare sau detaşare este obligată conform art.46 din H.G. 1860/2006 să obţină pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care se deplasează, viza şi ştampila conducătorului unităţii sau înlocuitorului acestuia, indicând data şi ora sosirii şi a plecării.
Conform O.M.F.P. nr.1850/2004 privind registrele şi formularele financiar-contabile formularul „DECONT DE CHELTUIELI”(pentru deplasări externe - Cod 14-5-5) serveşte ca:
- document pentru decontarea de către titularul de avans a cheltuielilor efectuate (în valută şi în lei), cu ocazia deplasării în străinătate;
- document pentru stabilirea diferenţelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă (în valută) şi în contabilitate.
Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, rezulta ca:
- in situatia in care salariatii unei firme se deplaseaza temporar in strainatate pentru indeplinirea actiunilor mentionate la art.1 din H.G. nr.518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, diurna maxima care se deduce la calculul impozitului pe profit este in limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru tara in care se face deplasarea, potrivit anexei 1* A(categoria I) din H.G. 518/1995. In vederea acordarii diurnei sunt necesare documente din care sa rezulte durata deplasarii in strainatate: cheltuieli de transport(bilete de avion, de tren sau bonuri de benzina) cazare si alte cheltuieli, la calculul diurnei luandu-se in considerare zilele calendaristice.
La fel se aplica si pentru deplasari in tara,unde diurna e astfel:
- pentru angajatii din sectorul public - 13 RON
- pentru angajatii din sectorul privat - 32,50 RON (se aplica 2,5xdiurna in sect public)
Aveti atasat la documente utile cota de diurna in tara si strainatate.