avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... radiere uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

radiere uzufruct

Am cumparat in 2008 un apartament de la niste tineri. In apartament se afla si un batran de 88 de ani care are doar drept de uzufruct viager. Am fost de acord ca acest uzufruct sa ramana si pe mai departe,insa batranul sa dovedit a fi foarte violent
periclitandu-ne viata. A inceput sa sparga obiecte in casa si ne ameninta cu moartea. A m chemat politia care a constatat violenta batranului l-au si avertizat aspru de mai multe ori si batranul a promis sa fie cuminte dar cum a plecat politia a inceput din nou scandalul astfel ca politia a fost nevoita sa-l duca la spital cu forta. De la spital batranul a ajuns la un azil particular unde se afla si momentan si si pensia ii merge tot acolo. Noi de la acest batran nu am primit nimica nici macar un leu. El nu are drept de propietate numai uzufructul. C u dansul nu se poate convietui deoarece este debil mintal constatat de medic. Noi dorim sa schimbam apartamentul intr-unul mai mare insa notarul cere si semnatura batranului. Ce putem face sa evitam acest lucru deoarece este de inteles ca batranul nu ne vrea binele si noi nici nu dorim sa discutam cu el. Sau cum putem sa-l radiem pe batran de pe contractul nostru deoarece el din acel azil nu se mai intoarce avand si varsta de 89 de ani. Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:48, 18 Septembrie 2009
Batranul va trebui sa fie reprezenat de un curator, intrucat nu are discernamant. Discutati cu un notar acest aspect, apoi deplasati-va la Autoritatea Tutelara din cadrul primariei si expuneti-le aceasta situatie.
Buna ziua!
dreptul de uzufruct se poate radia fie prin decesul uzufructuarului, fie printr-o declaratia a acestuia ca renunta la dreptul de uzufruct, dar asa cum ati prezentat dvs. situatia batranul nu poate da o astfel de declaratie.
Cu privire la aspectul ca nu v-a platiti nicio suma de bani, acesta nici nu trebuia sa o faca intrucat el in caliatate de titular al dreptului de uzufruct are folosinta apartamentului, il poate inchiria etc..
cred ca dvs nu ati fost bine informati atunci cand ati smenat contractul de vc, ce implica acest drept de uzufruct.
cea mai buna solutie este instituirea curatelei.
mergeti la autoritatea tutelara si veti fi indrumat corespunzator
Sincer sa fiu probabil ca nu am fost bine informata. Dar cum adica "il poate inchiria" etc..???... e ceva revoltator :stunned: !!! Acest batran "blestemat" este tatal meu ...si dupa 40 de ani m-a dezmostenit fiindca nu am acceptat "jehovismul"religia lui si fiind-ca nu mi-am trimis baiatul la inchisoare asa cum dorea religia lui.La casa parinteasca mi-am construit casa pe care a dat-o fara stirea mea unui jehovist. 10 ani am stat in chirie,el a facut contract de intretinere cu aceasta femeie jehovista dar aceasta nu s-a ingrijit de el,ia vandut casa(deci si a mea) (fiind usor caci nu am fost trecut la cartea funciara).Femeia iehovista a cumparat acest apartament la bagat pe parintii mei in el,in 2002 mama a murit,si conform contractului nici nu l-a immormantat ea,a vandut apartamentul unor tineri casatoriti care apoi mi-au vandut-o mie si astfel l-a cumparat fiul meu adica nepotului blestematului batran caci altfel nu pot spune, caci plangand mi-a zis acum un an ca ii pare foarte rau de cea ce a facut, ca doreste sa stea cu noi cu familia, ca ne va da pensia caci el si asa este batran, 88 ani, numai sa cumparam apartamentul ca sa scape de acei tineri care nu au grija de el. Ca femeie, mi s-a facut mila de el cand l-am vazut plangand jalnic, dar dupa ce am cumparat apartamentul la nici o luna a inceput sa sparga totul prin casa si sa dea in mine cu tot ce apuca.M-a confundat probabil cu femeia jehovista. Nu stiu ce sa intamplat cu el caci ma numea Irina ca pe acea jehovista si se uita ca un turbat,tocmai de acea am chemat salvarea si politia de 4 ori intr-o zi caci si-a pus in cap sa ma omoare. In foaia de externare scrie "dementa senila" si omul asta are mai mare drept ca mine care am cumparat cu banii mei acest apartament ?:stunned:? Pai mai merita sa fii bun cu batranii si mila de ei ?? Pe de alta parte am auzit ca autoritatea tutelera nu se mai ocupa de asistenta batranilor,nu stiu daca este adevarat,poate ma puteti sfatui caci cred ca mor mai repede ca acest batran. Deci in concluzie nici ca fiica,nici ca propietar nu am drepturi ???#-o
va inteleg revolta, dar din punct de vedere juridic dvs sunteti in acest moment doar nud proprietar, iar tatal dvs. este titularul dreptului de uzufruct, iar dansul in aceasta calitate poate dispune de dreptul de a folosi apartamentul, inclusiv de a-l inchiria.
avand in vedere istoria tumultoasa a relatiilor dintre dvs. opinia mea este ca nu ar fi trebuit sa incheiati contractul in aceasta forma.
nu inteleg ce sa rezolvati la autoritatea tutelara!
aceasta institutie nu va fi de acord ca dansul sa dea o declaratie de renuntare la dreptul de uzufruct.
din pacate nu vad o rezolvare a problemei dvs.

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Salut - drepturi proprietari in contract v-c cu uzufruct viager radu_nik radu_nik Am facut impreuna cu sotia un contract de vanzare cumparare cu uzufruct cu parinti ei.Acum am vrut sa ne mutam si nu vor sa ne primeasca acolo.la casa am pus ... (vezi toată discuția)