S-a cerut suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea unui alt dosar.
Instanta a admis cererea si a suspendat dosarul.
Partea adversa vrea sa renunte la judecata, iar intrebarea mea este daca o cerere de renuntare la judecata poate repune cauza pe rol sau este nevoie ca, mai intai, sa fie repusa cauza pe rol, si apoi cererea de renuntare la judecata.
Eu am o parere originala in aceasta speta.Suspendarea nu s-a dispus in cazul dvs. pentru ca au lipsit partile, sau ambele parti au cerut-o.
Suspendarea a fost dispusa in temeiul art 244 al1, pct 1., C.pr.civ ,deci ar trebui sa dainuie pana pana cand hotararea pronuntata in pricina care a determinat suspendarea devine irevocabila.
Pe cale de consecinta, nu putem sa procedam ca la art 245 al 1din acelasi act normativ...adica oricare dintre parti prin cerere , timbrata cu 50% din valoarea taxei de timbru platita, sa poata repune cauza pe rol.
Dar cred ca va va salva tot practica instantelor...
De obicei, dupa ce trece un an de la suspendarea cauzelor, indiferent de temei, instantele constata de drept perimarea....
Taxa de timbru de jumate din taxa initiala, se plateste numai cand suspendarea s-a pronuntat din vina partii, ori in spata de fata suntem in situatia in care o alta cauza a determinat suspendarea fara vina vreuneia din p[arti..
Sunt deacord cu opinia colegului "rentacred" dar pana la un punct. Teoretic are dreptate, suspendarea fiind provocata de existanta unui al proces care are o inraurire hotaratoare, se poate repune pe rol in momentul in care a incetat motivuil, respectiv s-a pronuntat o hotarare ramasa definitiva.
Practic, se poate incearca, dar eu nu vad interesul pentru o renuntare la judecatra...
Iar renuntarea la judecata(nu renuntarea la drept, care e o institutie procesuala diferita )ca act procesuale de dispozitie , se poate face de catre catre reclamant oricand ,iar cand au inceput dezbaterile , e nevoie de acordul celeilalte parti.
Renuntare
virtual72001
Am un apel suspendat(avocatul nu se mai prezinta si nu-mi mai raspunde la tel) judecatorul nu vrea sa stabileasca o taxa de repunere pe rol.partea parata are ... (vezi toată discuția)